Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Βάζω τα λευκά αμύγδαλα (ψίχα) στο μπλέντερ και τα χτυπάω πολύ λίγο, ίσα να τεμαχιστούν ελαφρώς. Κατόπιν τα καβουρδίζω, βάζοντάς τα σε ένα ταψάκι ή πάνω σε λαδόχαρτο και τα αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη για 5'-6'. Σε ένα μπολ, κοσκινίζω καλά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύω. Τα προσθέτω τμηματικά στο μείγμα με τα αβγά. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (κατά προτίμηση με κούμπωμα), τη βουτυρώνω ελαφρώς και την περνάω με λίγο αλεύρι. Χύνω από πάνω την κρέμα που μόλις χτύπησα, φροντίζοντας να πάει παντού. Τέλος, τοποθετώ στην επιφάνεια τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 20'. Όταν ψηθεί το παντεσπάνι μου, το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω για λίγο να πέσει η θερμοκρασία του.
Σε μπεν μαρί λιώνω τα δύο κομμάτια κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς. Με ένα κουτάλι ή πινέλο περνάω τη σοκολάτα πάνω στην επιφάνεια από το παντεσπάνι μου.
Σε ένα μικρό μπολ βάζω τα φύλλα της ζελατίνης με λίγο νερό, τα πατάω ελαφρώς με τα χέρια και τα αφήνω να μουλιάσουν. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη, το κρασί και τους κρόκους έναν-έναν για περίπου 10'-12', έως ότου σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μείγμα, σαν αραιωμένη κρέμα. Στραγγίζω με τα χέρια τη ζελατίνη και την προσθέτω στον κάδο. Ρίχνω και το χυμό από κεράσι (φυσικό ή αγορασμένο) κι ανακατεύω καλά λίγο ακόμη.
Σκεπάζω το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 30', να δέσει. Ενδιάμεσα, το βγάζω μια φορά κι ανακατεύω. Μετά το μισάωρο, βγάζω το μπολ από το ψυγείο και το ανακατεύω καλά, να γίνουν ξανά ένα τα υλικά μου.
Τοποθετώ το σοκολατωμένο παντεσπάνι σε μια πιατέλα και το γεμίζω με τον κρεμώδη αφρό. Το βάζω για ένα μισάωρο ακόμη στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Πλένω καλά τα κεράσια κι αφαιρώ απλώς το κοτσάνι. Εάν θέλω μπορώ να βγάλω και το κουκούτσι τους, με το ειδικό εργαλείο. Πριν σερβίρω την τάρτα-τούρτα μου, τη γαρνίρω με τα κεράσια.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.