Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σε ένα μπρίκι λιώνω το βούτυρο, χωρίς όμως να το αφήσω να κάψει. Σπάω τα μπισκότα με το χέρι μου ή στο μπλέντερ σε μικρά κομμάτια και σε ένα μπολ τα αναμειγνύω με το βούτυρο. Παίρνω μια φόρμα στρογγυλή με κούμπωμα κατά προτίμηση και στρώνω στον πάτο της το παντεσπάνι μου.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, ρίχνω την κουβερτούρα και το ρούμι (προαιρετικά) και ανακατεύω ζωηρά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Προσθέτω την κρέμα μου πάνω από το παντεσπάνι και με μια σπάτουλα τη στρώνω ώστε να πάει παντού. Σκεπάζω με μια μεμβράνη κι αφήνω την τούρτα που μόλις έφτιαξα στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Όταν πια λιώσει προσθέτω στο κατσαρολάκι και το βούτυρο κι ανακατεύω ελαφρώς. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος κι ενώνω με την κουβερτούρα και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά, κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω το γλάσο μου να κρυώσει και να σφίξει.
Αφού κρυώσει καλά η τούρτα μου, τη βγάζω από το ψυγείο. Αφαιρώ τη μεμβράνη και τη γλασάρω με γενναίες στρώσεις με την κουβερτούρα που έχει πήξει. Κόβω και μοιράζω την τούρτα σε πιάτα και αν θέλω, μπορώ να ξύσω κουβερτούρα και να διακοσμήσω όπως και να τη συνοδεύσω με παγωτό βανίλια ή άλλη γεύση.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά.
~
Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.