Συνταγές για γλυκά

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Συνταγή Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

Υλικά

Διαδικασία

για την επικάλυψη:

Ετοιμάζουμε πρώτα την επικάλυψη, ώστε να μείνει η σαντιγί στο ψυγείο, για να "δέσει": Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το κακό μέχρι να γίνει σαντιγί. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο.

για το κέικ:

Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Στο μίξερ μου χτυπάω τη ζάχαρη με τους κρόκους των αβγών, μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνω την κουβερτούρα που έχει κρυώσει λιγάκι κι ανακατεύω απαλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάω τα ασπράδια μόνα τους, να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενώνω τα δύο μείγματα. Στρώνω λαδόχαρτο σε μια ορθογώνια φόρμα 30x25 και ρίχνω μέσα το μείγμα μου.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 15'-20'. Αφού ψηθεί το κέικ μου, το αφήνω για λίγο να κρυώσει κι ετοιμάζω την άχνη ζάχαρη για το τελείωμα του κέικ: Κατά μήκος ενός λαδόχαρτου ρίχνω την άχνη ζάχαρη, στο μέγεθος του κέικ. Αναποδογυρίζω το ψημένο κέικ μου και το ακουμπάω πάνω στο λαδόχαρτο να κολλήσει και σκεπάζω όλο το γλύκισμα με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα.

για την κρέμα:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το κονιάκ ή το ρούμι μέχρι να σχηματιστεί μία κρέμα, όχι ιδιαίτερα σφιχτή.

για να δώσω το σχήμα του ρολό:

Αφού τελειώσω με όλη την προετοιμασία μου, βγάζω την ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα από το κέικ και αφαιρώ και το λαδόχαρτο από το πάνω μέρος. Με ένα κουτάλι γεμίζω το κέικ μου με την κρέμα που έχω ετοιμάσει και τυλίγω σε ρολό, χρησιμοποιώντας το λαδόχαρτο της βάσης και αφαιρώντας το.

για το γαρνίρισμα:

Τοποθετώ σε πιατέλα. Βγάζω τη σαντιγί από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού καλύπτω την επιφάνεια του κέικ. Αν θέλω μπορώ με ένα μαχαίρι χωρίς δοντάκια να σχηματίσω κυματάκια κατά μήκος της σαντιγίς και μπορώ να πασπαλίσω το ρολό μου με άχνη ζάχαρη, με τρουφάκια ή να ξύσω κουβερτούρα και να γαρνίρω. 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)
Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

αβγά, κρέμα γάλακτος, βατόμουρα

Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά. 

~

Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.