Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τη ζάχαρη με τα αβγά μου και χτυπάω πολύ καλά μέχρι να αφρατέξει. Προσθέτω προσεκτικά το χρώμα ζαχαροπλαστικής, γιατί λερώνει. Εάν δεν έχω, δεν πειράζει. Κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω, όπως και το κακάο. Αναδεύω με μια σπάτουλα απαλά. Βάζω ένα λαδόχαρτο σε μακρόστενη φόρμα (για κέικ) και απλώνω μέσα το μείγμα του μωσαϊκού μου. Με τη σπάτουλα το στρώνω ώστε να πάει παντού στη φόρμα. Καλύπτω και από πάνω με ένα άλλο λαδόχαρτο, το οποίο πιέζω ελαφρώς.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για μόλις 5'! Βγάζω από το φούρνο κι αφαιρώ το λαδόχαρτο που έχω στρώσει επάνω στην επιφάνεια. Όση ώρα αφήνω το παντεσπάνι μου να κρυώσει, ετοιμάζω την κρέμα:
Χτυπάω καλά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή σαντιγί. Όταν είμαστε έτοιμοι, βγάζω το παντεσπάνι από τη φόρμα κρατώντας το από το λαδόχαρτο που έχουμε στρώσει στον πάτο. Αλείφουμε με μια σπάτουλα τη σαντιγί πάνω από το παντεσπάνι και διακοσμούμε με τα βατόμουρα, εάν έχουμε προμηθευτεί.
Χρησιμοποιούμε το λαδόχαρτο της βάσης ή εάν το έχουμε κόψει βάζουμε άλλο φύλο λαδόχαρτου και τυλίγουμε με προσοχή σε σχήμα ρολού το γλυκό μας, πιέζοντάς το όσο πρέπει. Απέξω περνάμε και με ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να διατηρηθεί και να μην πιάσει πάγο και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε 5-6 ώρες ή ένα βράδυ, ακόμη καλύτερα, να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Όταν το βγάλουμε πια από την κατάψυξη, το κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά.
~
Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.