Συνταγές για γλυκά

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Συνταγή Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Κατηγορία: Κέικ , Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: glykatzou

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Υλικά

Διαδικασία

για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χαμηλώνω την ταχύτητα στον κάδο με τους κρόκους και κοσκινίζω μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν κι ενώνω. Προσθέτω και τη μαρέγκα κι αναδεύω με μια σπάτουλα.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα (22 εκ.), κατά προτίμηση με σούστα. Αδειάζω το μείγμα εκεί και λειαίνω την επιφάνεια με τη σπάτουλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'. Ξεφορμάρω και με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζω οριζόντια τη ζύμη σε δύο ίσιους πάτους.

για την κρέμα λεμονιού:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω να ομογενοποιηθούν τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού.  Μεταφέρω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να στέκεται/σκεπάζει στην κουτάλα. Αφού πήξει η κρέμα, την αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύω ζωηρά να ενσωματωθεί. Ετοιμάζω ένα μεγάλο μπολ με παγάκια ή με παγωμένο νερό. Στερεώνω την κατσαρόλα από πάνω και, ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένω να πέσει η θερμοκρασία της.

Σκεπάζω με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται πάνω στην κρέμα ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Βγάζω την κρέμα λεμονιού από το ψυγείο, την προσθέτω στον κάδο και ενώνω ή ανακατεύω στο χέρι.

για τη συναρμολόγηση:

Τοποθετώ τον ένα πάτο του κέικ σε μια πιατέλα. Στρώνω μέσα την κρέμα λεμονιού, βοηθώντας να πάει παντού με μια σπάτουλα ή μαχαίρι. Σκεπάζω με τον άλλο πάτο.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω το κέικ μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Αν θέλω, ζαχαρώνω φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού και γαρνίρω το γλυκό μου.

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)
Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

αβγά, κρέμα γάλακτος, βατόμουρα

Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά. 

~

Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.