Κατηγορία: Κέικ , Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: glykatzou
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χαμηλώνω την ταχύτητα στον κάδο με τους κρόκους και κοσκινίζω μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν κι ενώνω. Προσθέτω και τη μαρέγκα κι αναδεύω με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα (22 εκ.), κατά προτίμηση με σούστα. Αδειάζω το μείγμα εκεί και λειαίνω την επιφάνεια με τη σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'. Ξεφορμάρω και με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζω οριζόντια τη ζύμη σε δύο ίσιους πάτους.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω να ομογενοποιηθούν τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Μεταφέρω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να στέκεται/σκεπάζει στην κουτάλα. Αφού πήξει η κρέμα, την αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύω ζωηρά να ενσωματωθεί. Ετοιμάζω ένα μεγάλο μπολ με παγάκια ή με παγωμένο νερό. Στερεώνω την κατσαρόλα από πάνω και, ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένω να πέσει η θερμοκρασία της.
Σκεπάζω με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται πάνω στην κρέμα ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Βγάζω την κρέμα λεμονιού από το ψυγείο, την προσθέτω στον κάδο και ενώνω ή ανακατεύω στο χέρι.
Τοποθετώ τον ένα πάτο του κέικ σε μια πιατέλα. Στρώνω μέσα την κρέμα λεμονιού, βοηθώντας να πάει παντού με μια σπάτουλα ή μαχαίρι. Σκεπάζω με τον άλλο πάτο.
Πασπαλίζω το κέικ μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Αν θέλω, ζαχαρώνω φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού και γαρνίρω το γλυκό μου.
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά.
~
Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.