Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : 20'-25' (ψήσιμο)

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Κατηγορία: Κέικ / Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: glykatzou

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Υλικά

για το κέικ:

για την κρέμα λεμονιού:

για το πασπάλισμα:

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

ΚέικΤούρταΚέικ ΛεμόνιΚέικ ΛεμονιούΤούρτα ΛεμόνιΤούρτα ΛεμονιούΛεμόνιΛεμόνιαΓέμισηΚρέμαΚρέμα ΛεμόνιΚρέμα ΛεμονιούΞύσμαΞύσμα ΛεμονιούΧυμόςΧυμός ΛεμονιούΦρούταΦρέσκα ΦρούταΚρέμα ΓάλακτοςΖαχαρωμένα ΠορτοκάλιαΖαχαρωμένες Φέτες ΠορτοκαλιούΖαχαρωμένα ΛεμόνιαΖαχαρωμένες Φέτες ΛεμονιούΓαρνίρισμαΔιακόσμηση

για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χαμηλώνω την ταχύτητα στον κάδο με τους κρόκους και κοσκινίζω μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν κι ενώνω. Προσθέτω και τη μαρέγκα κι αναδεύω με μια σπάτουλα.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα (22 εκ.), κατά προτίμηση με σούστα. Αδειάζω το μείγμα εκεί και λειαίνω την επιφάνεια με τη σπάτουλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'. Ξεφορμάρω και με ένα ίσιο μαχαίρι χωρίζω οριζόντια τη ζύμη σε δύο ίσιους πάτους.

για την κρέμα λεμονιού:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω να ομογενοποιηθούν τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού.  Μεταφέρω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η κρέμα να στέκεται/σκεπάζει στην κουτάλα. Αφού πήξει η κρέμα, την αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύω ζωηρά να ενσωματωθεί. Ετοιμάζω ένα μεγάλο μπολ με παγάκια ή με παγωμένο νερό. Στερεώνω την κατσαρόλα από πάνω και, ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένω να πέσει η θερμοκρασία της.

Σκεπάζω με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται πάνω στην κρέμα ώστε να μην κάνει πέτσα. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Βγάζω την κρέμα λεμονιού από το ψυγείο, την προσθέτω στον κάδο και ενώνω ή ανακατεύω στο χέρι.

για τη συναρμολόγηση:

Τοποθετώ τον ένα πάτο του κέικ σε μια πιατέλα. Στρώνω μέσα την κρέμα λεμονιού, βοηθώντας να πάει παντού με μια σπάτουλα ή μαχαίρι. Σκεπάζω με τον άλλο πάτο.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω το κέικ μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Αν θέλω, ζαχαρώνω φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού και γαρνίρω το γλυκό μου.

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές