Συνταγές για γλυκά

Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

Συνταγή Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

Ρολό με μαρέγκα και βατόμουρα

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά. 

~

Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.

Υλικά

Διαδικασία

Με τη μέθοδο μπεν μαρί ενώνω τα ασπράδια και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέσα σε μια άλλα κατσαρόλα όπου βράζει νερό μέχρι τη μέση, και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Όταν σχηματιστεί ένας όμορφος αφρός και γίνουν σαν κρέμα τα υλικά μου, είμαστε έτοιμοι από εδώ. Μεταφέρω στρον κάδο του μίξερ και χτυπάω στη γρήγορη σκάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. 

Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο και τη φέρνω στον πάγκο. Στρώνω επάνω της ένα λαδόχαρτο και απλώνω με μια σπάτουλα τη μαρέγκα που μόλις έφτιαξα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15'-20', μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα μου που είναι πλέον σαν πλάκα. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει.

Στρώνω στον πάγκο μου ένα φύλλο λαδόχαρτο και με προσοχή αναποδογυρίζω τη μαρέγκα. Ξεκολλάω σιγά-σιγά το λαδόχαρτο που είχα μέχρι τώρα στη βάση της. 

Χτυπάω στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί. Απλώνω πάνω στην πλάκα της ψημένης μαρέγκας τη σαντιγί και μπήγω τα βατόμουρα. Με τη βοήθεια του λαδόχαρτου τυλίγω ουσιαστικά το γλυκό μου να σκεπαστεί και πιέζω ελαφρώς το πάνω κομμάτι του. Θα γίνει σαν ένα φουρνάκι! Βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει.

για τη σως:

Πριν το σερβίρω, ετοιμάζω τη σως βατόμουρου, για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η γεύση. Κι αυτό, διότι το γλυκό μου είναι αρκετά... άγλυκο. Για τη σως: Στο μπλέντερ πολτοποιώ τα βατόμουρα. Αφαιρώ με ένα τρυπητήρι τα υγρά. Τον πολτό που έχει μείνει τον βράζω, ανακατεύοντας συνεχώς με τη ζάχαρη για ελάχιστα λεπτά. Εάν θέλω μπορώ να πασπαλίσω από πάνω το ρολό μου και με άχνη ζάχαρη. 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

 

 

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Ρολό με κάστανα! γιαμ γιαμ...

Εάν δε θέλω να φτιάξω μόνος τον πολτό κάστανου, που είναι μπελάς είναι η αλήθεια, μπορώ να αγοράσω κρέμα από το σούπερ μάρκετ, στο ράφι που θα βρω τις μαρμελάδες. (H Bonne Maman είναι εξαιρετική ιδέα!)