Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους. Ρίχνω χωρίς να χτυπήσω το κακάο και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο κι ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα, ώστε να μη χαθεί ο αέρας από τη μαρέγκα.
Σε μια ορθογώνια φόρμα στρώνω ένα λαδόχαρτο και χύνω το μείγμα του κέικ μου. Με μια σπάτουλα στρώνω ώστε να πάει παντού. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15' να στεγνώσει. Αφήνω να κρυώσει.
Λιώνω τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί, όπως ακριβώς κάνω συνήθως με την κουβερτούρα. Αφήνω να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία, ώστε να μην καίει και την ενώνω με την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα κι αν θέλω, με το ανθόνερο. Ανακατεύω απαλά με μια ξύλινα κουτάλα.
για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βράζω τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα να λιώσει και να γίνει σιρόπι. Κατεβάζω από τη φωτιά, περιμένω να κρυώσει το σιρόπι μου και προσθέτω το λικέρ.
Με προσοχή πιάνω από τις δύο άκρες το λαδόχαρτο που έχω στρώσει στη φόρμα με το ψημένο πλέον κέικ και το βγάζω από τη φόρμα. Εάν δυσκολεύομαι μπορώ να αναποδογυρίσω τη φόρμα πάνω σε ένα φύλλο λαδόχαρτο που έχω στρώσει στον πάγκο μου. Βγάζω λοιπόν το κέικ μου και το έχω πάνω στο λαδόχαρτο. Με ένα κουταλάκι το βρέχω με το σιρόπι μου. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσω όλο το σιρόπι, εάν δω ότι το κέικ μου μουλιάζει υπερβολικά! Με το κουτάλι απλώνω από πάνω τα 2/3 από την κρέμα που ετοίμασα. Τυλίγω σε ρολό το κέικ, χρησιμοποιώντας το λαδόχαρτο της βάσης και αφαιρώντας το κίνηση-κίνηση.
Αφήνω το ρολό μου στο ψυγείο να παγώσει καλά για περίπου 3 ώρες. Πριν το σερβίρω, το τοποθετώ σε μια πιατέλα και με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια αλλά με φαρδιά λάμα (σα σπάτουλα) "ντύνω" το κέικ μου απέξω με το υπόλοιπο 1/3 της κρέμας.Αν θέλω μπορώ με ένα μαχαίρι χωρίς δοντάκια να σχηματίσω κυματάκια κατά μήκος της επικάλυψης. Μπορώ να γαρνίρω με τρουφάκια ή να ξύσω κουβερτούρα.
~Καλοφάγωτο φυσικά...~
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά.
~
Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.