Μπορώ αντί για λεμόνια ή πορτοκάλια να χρησιμοποιήσω κι άλλα εσπεριδοειδή, όπως γκρέιπφρουτ. Επίσης μπορώ να χωρίσω την κρέμα και να την αναμείξω ξεχωριστά με λεμόνι, πορτοκάλι κλπ., φτιάχνοντας 5 ποτηράκια με λεμόνι και 5 με άλλη γεύση. Ή μπορώ να συνδυάσω λεμόνι με πορτοκάλι κι ό,τι άλλο χυμό φρούτου μου ταιριάξει!
Μπορείτε να "πειράξετε" λιγάκι τις ποσότητες, αναλόγως εάν σας αρέσει το γλυκό να έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονη τη γεύση του λεμονιού. Παρομοίως μπορείτε να αυξήσετε λιγάκι την ποσότητα από το εκχύλισμα βανίλιας, το οποίο είναι το "μυστικό" συστατικό εδώ, αν θέλετε και ταιριάζει χάρμα! Τέλος, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις ποσότητες των τυριών, αναλόγως του αν επιθυμείτε να είναι πιο έντονη π.χ. η γεύση από το Φιλαδέλφεια ή το ήπιο και κρεμώδες του μασκαρπόνε.
~
Για να έχετε μια πιο ρευστή "σως" για τη διακόσμηση, μπορείτε να βράσετε ελάχιστο νερό και να διαλύσετε τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας με 1-2 κ.σ., μέχρι να πετύχετε μια πιο παχύρευστη υφή.
~
Η διαφορά αυτού του cheesecake από τα άλλα, είναι ότι είναι φουρνιστό. Κι άρα... βρουμμμμ-βρουμμμμ διαφορετικό! Το ψήσιμο είναι εκείνο που ζεσταίνει κι αναδεικνύει τα αρώματα, ενώ στο ψυγείο θα χανόντουσαν. Κι επίσης το τυρί "κάθεται" με έναν πιο ανάλαφρο και δεμένο τρόπο.
Μπορώ αντί για φράουλες, να χρησιμοποιήσω όποιο άλλο φρούτο θέλω ή να κάνω συνδυασμούς.
Ιδιαίτερα αρωματικό cheesecake που είναι μπελαλίδικο και χρονοβόρο, αξίζει όμως ασυζητητί τον κόπο. Εάν το φτιάξετε μια φορά, θα θέλετε να το ξανακάνετε.
~
Το ανακάλυψα παλιότερα στο Internet, όταν ήθελα να τολμήσω ένα γλυκό με λεμόνι lime και τη βρήκα τη συνταγή γραμμένη στα Αγγλικά. Τελικά ανακαλύπτεις όντως διαμαντάκια εδώ μέσα!
~
Το έχω αποτολμήσει σε διαφορετικούς φούρνους, όπου έπρεπε να προσέξω την ένταση της θερμοκρασίας ή πήγαινα στα τυφλά, αλλά κάθε φορά ήταν... νικητήρια.