Κατηγορία: Πανακότα & Cheesecake , Διάφορα
από το χρήστη: glykatzou
Μπορώ αντί για λεμόνια ή πορτοκάλια να χρησιμοποιήσω κι άλλα εσπεριδοειδή, όπως γκρέιπφρουτ. Επίσης μπορώ να χωρίσω την κρέμα και να την αναμείξω ξεχωριστά με λεμόνι, πορτοκάλι κλπ., φτιάχνοντας 5 ποτηράκια με λεμόνι και 5 με άλλη γεύση. Ή μπορώ να συνδυάσω λεμόνι με πορτοκάλι κι ό,τι άλλο χυμό φρούτου μου ταιριάξει!
Καβουρδίζω σε αντικολλητικό ταψάκι τα αποφλοιωμένα (λευκά) αμύγδαλα, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσό χρώμα. Τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν καλά. Σε ένα μπρίκι λιώνω το βούτυρο και το αφήνω να κρυώσει. Στρώνω στον πάγκο της κουζίνας μου ένα φύλλο λαδόχαρτου. Αφήνω επάνω τα μπισκότα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα πολτοποιώ χρησιμοποιώντας τον πλάστη. Εναλλακτικά, τα ρίχνω στο μπλέντερ και τα θρυμματίζω. Προσθέτω τέλος το λιωμένο βούτυρο κι ενώνω.
Διαλέγω τα ποτήρια, φλιτζανάκια ή μπολάκια που θα χρησιμοποιήσω για τα ατομικά τσίζκεϊκ μου. Μοιράζω την μπισκοτένια βάση ανάμεσα στα ποτήρια και φτιάχνω πάτους, πιέζοντάς τους με ένα κουτάλι. Αφήνω τη βάση μου να σφίξει και να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο.
Πλένω καλά τα λεμόνια ή/και τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσω. Τα στεγνώνω με μια πετσέτα κουζίνας. Με ένα καλό εργαλείο, κόβω φλοίδες από τα εσπεριδοειδή μου, προσέχοντας να πάρω μόνο το εξωτερικό μέρος (κίτρινο) και καθόλου από τις λευκές ίνες, οι οποίες πικρίζουν. Εναλλακτικά, χρησιμοποιώ τον τρίφτη και παίρνω ξύσμα. Στίβω τα φρούτα μου, μέχρι να συγκεντρώσω συνολικά 200ml χυμού.
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά χύνω το χυμό, τη ζάχαρη, τις φλοίδες και τέλος τη βανίλια. Αφήνω να βράσει ελαφρώς, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, να λιώσει καλά η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα παχύρευστο σιρόπι, για περίπου 14'-16'.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω στο σιρόπι την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνω το μάτι, επαναφέρω την κατσαρόλα και την αφήνω να σιγοβράσει το μείγμα μου για 10'. Ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή και γυαλιστερή κρέμα.
Βγάζω τα ποτήρια μου από το ψυγείο. Περνάω την κρέμα που μόλις έφτιαξα από λεπτό κόσκινο, ώστε να συγκρατήσει το ξύσμα ή τις φλοίδες των φρούτων. Γεμίζω με την κρέμα μου τα ποτήρια. Τα καλύπτω με μεμβράνη και τα αφήνω πίσω στο ψυγείο για 2 ώρες, να κρυώσουν καλά και να σφίξει η κρέμα, πριν σερβίρω.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!