Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Πανακότα & Cheesecake
από το χρήστη: Φοίβη
Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το τυρί με το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτω προς το τέλος τη βανίλια, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και χτυπάω καλά, να ενωθούν τα υλικά μου. Ρίχνω τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας στο ενδιάμεσο να ενσωματωθεί το κάθε ένα. Φροντίζω με τη σπάτουλα να ξύνω ό,τι κρέμα κάθεται στον πάτο ή στα τοιχώματα του μπολ, ώστε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα μου τα υλικά, ώστε να έχω ένα φίνο αποτέλεσμα.
Κατεβάζω ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτω στο μείγμα την κρέμα γάλακτος τμηματικά και το χυμό λεμονιού. Βουτυρώνω ελαφρώς μια ορθογώνια φόρμα, ταψάκι ή πυρέξ, το οποίο στερεώνω σε μεγαλύτερο δοχείο το οποίο έχω γεμίσει μέχρι λίγο κάτω από τη μέση με νερό (μπεν μαρί). Μεταφέρω το μείγμα μου στη φόρμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30', επιλέγοντας τη σκάλα πάνω από τη μέση, για τη λαμαρίνα. Μετά το μισάωρο, ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C, γυρνάω τη φόρμα με το τσίζκεϊκ 180°, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και το αφηνω για άλλα 15', μέχρι η επιφάνεια του γλυκού μου να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αν θέλω να το μεταφέρω σε πιατέλα, με ένα ίσιο μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα με προσοχή κι αναποδογυρίζω δυο φορές το γλυκό από ένα μεγάλο πιάτο στην πιατέλα. Αφήνω να κρυώσει πριν γαρνίρω.
Όση ώρα ψήνεται το τσίζκεϊκ, ετοιμάζω την επικάλυψη. Σε ένα μπολ ρίχνω τα κόκκινα μούρα (lingonberries) μαζί με τη ζάχαρη, τα ανακατεύω απαλά μέχρι να απορροφηθεί η ζάχαρη και τα αφήνω στην άκρη να ομογενοποιηθούν για 30'. Φυσικά μπορώ να παίξω με συνδυασμούς φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων με ή χωρίς ζάχαρη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε σφιχτή σαντιγί.
Απλά σκεπάζω την κορυφή του τσίζκεϊκ μου με τα ζαχαρωμένα κόκκινα μούρα και διακοσμώ με την πλούσια σαντιγί.
Εάν θέλω, μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα του δάσους με άλλα, όπως φράουλες ή κεράσια!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Το καλό με το τσιζκέικ είναι ότι μπορείς να το επικαλύψεις με ό,τι γεύση μαρμελάδα θέλεις! Αλλά ακόμη και με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα!
~
Μπορείτε αντί να φτιάξετε ένα μεγάλο τσιζκέικ, να πάρετε φορμίτσες ή μπολ και να προσφέρετε ατομικά στον κάθε καλεσμένο σας το γλυκό αυτό. Είναι πιο εντυπωσιακό έτσι.
Σερβίρεται δροσερό κατευθείαν από το ψυγείο!
~
Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το τσιζκέικ με φύλλα λεμονιάς, αφού τα έχετε πλύνει.
Σερβίρουμε όταν το τσιζκέικ μας είναι κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο, και η κομπόστα κερασιού ζεστή, κατευθείαν από το τηγάνι.