Κατηγορία: Πανακότα & Cheesecake
από το χρήστη: Φοίβη
Σερβίρεται δροσερό κατευθείαν από το ψυγείο!
~
Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το τσιζκέικ με φύλλα λεμονιάς, αφού τα έχετε πλύνει.
Σε ένα μπολ σπάμε με τα χέρια τα μπισκότα και τα πατάμε με ένα κουτάλι. Σε μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς όμως να το κάψουμε. Το ρίχνουμε στο μπολ μας, όπως και το ξύσμα, ανακατεύουμε και ταυτόχρονα σπάμε ό,τι μπισκότο μας έχει ξεφύγει.
Χωρίς να βουτυρώσουμε ή να αλευρώσουμε περνάμε το μείγμα για τη βάση μας σε μια φόρμα με κούμπωμα, κατά προτίμηση (διάμετρος 24εκ.) ή σε μια ταρτιέρα. Στρώνουμε με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι το μείγμα στον πάτο, ώστε να τον καλύψει καλά όλο, χωρίς να υπάρχουν κενά. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να σκληρύνει λίγο για 30'.
Όση ώρα περιμένουμε να σφίξει η μπισκοτένια βάση, ετοιμάζουμε πανεύκολα την κρέμα μας: Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε από τις συσκευασίες τους τους δύο τύπους τυριών. Στίβουμε και ξύνουμε το λεμόνι μας για το άρωμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα ή με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνουν πιο λεία τα τυριά μας. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και ξανα-ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και ρευστή κρέμα.
Βγάζουμε τη φόρμα με τη βάση από το ψυγείο, χύνουμε μέσα την κρέμα των τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 25'-30'. Όταν ψηθεί το τσιζκέικ μας, έχει σταθεροποιηθεί η κρέμα από πάνω κι έχει αποκτήσει ένα ζεστό χρώμα το γλυκό μας.
Το αφήνουμε να κρυώσει κι όταν κρυώσει καλά το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει. Προσωπικά, έχω παρατηρήσει ότι κάθε φορά που κάνω αυτό το πολύ εύκολο και αρωματικό γλυκό, αφού το βγάλω από το ψυγείο για να το σερβίρω, έχει σκάσει σε διάφορα σημεία στην επιφάνειά του, χωρίς όμως να είναι πηχτή η κρέμα του, ώστε να δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Πάντως η γεύση είναι άπαιχτη ακόμη και για μένα, που ψηφίζω σοκολάτα δαγκωτό!
Εάν θέλω, μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα του δάσους με άλλα, όπως φράουλες ή κεράσια!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Το καλό με το τσιζκέικ είναι ότι μπορείς να το επικαλύψεις με ό,τι γεύση μαρμελάδα θέλεις! Αλλά ακόμη και με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα!
~
Μπορείτε αντί να φτιάξετε ένα μεγάλο τσιζκέικ, να πάρετε φορμίτσες ή μπολ και να προσφέρετε ατομικά στον κάθε καλεσμένο σας το γλυκό αυτό. Είναι πιο εντυπωσιακό έτσι.
Σερβίρουμε όταν το τσιζκέικ μας είναι κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο, και η κομπόστα κερασιού ζεστή, κατευθείαν από το τηγάνι.