Κατηγορία: Πανακότα & Cheesecake
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Η πανακότα είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ γλυκό, το οποίο θα βρείτε σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων!
Σε ένα μπολάκι με λίγο κρύο νερό αφήνω τις ζελατίνες να μαλακώσουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω την κρέμα γάλακτος μαζί με το τυρί και τη βανίλια και τα ζεσταίνω, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Στραγγίζω τα φύλλα τις ζελατίνες και τα προσθέτω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω λίγο ακόμη, μέχρι να διαλυθούν και μοιράζω σε φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή αν δεν έχω σε απλά μπολάκια. Τα αφήνω λιγάκι να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να κρυώσουν καλά.
Εάν θέλω, μία ώρα πριν βγάλω την πανακότα από το ψυγείο, βάζω σε ένα μπολ τα αποξηραμένα φρούτα μου και τις σταφίδες με το κρασί, να τραβήξουν. Μόλις περάσει η μια ώρα, τα κόβω σε κομμάτια και αφαιρώ το κουκούτσι όπου υπάρχει.
Πριν σερβίρω: Βάζω στο μπλέντερ τα φρούτα του δάσους και τα πολτοποιώ καλά. Σουρώνω τον πολτό και τον ζεσταίνω μαζί με την άχνη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, ίσα-ίσα να ζεσταθεί.
Βγάζω την πανακότα από το ψυγείο και την ξεφορμάρω. Αν έχω χρησιμοποιήσει μπολάκια απλώς τα τοποθετώ μέσα σε πιάτα και βάζω το γαρνίρισμα δίπλα. Πάνω στην κρύα πανακότα λοιπόν, περνάω τη ζεστή σως με τα φρούτα του δάσους και στο πιάτο, δίπλα από την πανακότα (ή το μπολ) τοποθετώ όμορφα τα αποξηραμένα φρούτα μου που έχουν τραβήξει το ποτό, προαιρετικά.
Εάν θέλω, μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα του δάσους με άλλα, όπως φράουλες ή κεράσια!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Το καλό με το τσιζκέικ είναι ότι μπορείς να το επικαλύψεις με ό,τι γεύση μαρμελάδα θέλεις! Αλλά ακόμη και με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα!
~
Μπορείτε αντί να φτιάξετε ένα μεγάλο τσιζκέικ, να πάρετε φορμίτσες ή μπολ και να προσφέρετε ατομικά στον κάθε καλεσμένο σας το γλυκό αυτό. Είναι πιο εντυπωσιακό έτσι.
Σερβίρεται δροσερό κατευθείαν από το ψυγείο!
~
Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το τσιζκέικ με φύλλα λεμονιάς, αφού τα έχετε πλύνει.
Σερβίρουμε όταν το τσιζκέικ μας είναι κρύο, κατευθείαν από το ψυγείο, και η κομπόστα κερασιού ζεστή, κατευθείαν από το τηγάνι.