Συνταγές για γλυκά

κλασικό, ψημένο cheesecake (φουρνιστό βρουμμμ βρουμμμ!)

Συνταγή κλασικό, ψημένο cheesecake (φουρνιστό βρουμμμ βρουμμμ!)

κλασικό, ψημένο cheesecake (φουρνιστό βρουμμμ βρουμμμ!)

Κατηγορία: Πανακότα & Cheesecake

από το χρήστη: Φοίβη

Μπορείτε να "πειράξετε" λιγάκι τις ποσότητες, αναλόγως εάν σας αρέσει το γλυκό να έχει λιγότερο ή περισσότερο έντονη τη γεύση του λεμονιού. Παρομοίως μπορείτε να αυξήσετε λιγάκι την ποσότητα από το εκχύλισμα βανίλιας, το οποίο είναι το "μυστικό" συστατικό εδώ, αν θέλετε και ταιριάζει χάρμα! Τέλος, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις ποσότητες των τυριών, αναλόγως του αν επιθυμείτε να είναι πιο έντονη π.χ. η γεύση από το Φιλαδέλφεια ή το ήπιο και κρεμώδες του μασκαρπόνε.
~
Για να έχετε μια πιο ρευστή "σως" για τη διακόσμηση, μπορείτε να βράσετε ελάχιστο νερό και να διαλύσετε τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας με 1-2 κ.σ., μέχρι να πετύχετε μια πιο παχύρευστη υφή. 
~
Η διαφορά αυτού του cheesecake από τα άλλα, είναι ότι είναι φουρνιστό. Κι άρα... βρουμμμμ-βρουμμμμ διαφορετικό! Το ψήσιμο είναι εκείνο που ζεσταίνει κι αναδεικνύει τα αρώματα, ενώ στο ψυγείο θα χανόντουσαν. Κι επίσης το τυρί "κάθεται" με έναν πιο ανάλαφρο και δεμένο τρόπο.

 

Υλικά

Διαδικασία

για τη βάση:

Στο μπλέντερ τρίβω τελείως τα αποφλοιωμένα (λευκά) αμύγδαλα, να γίνουν σκόνη... και θρύψαλα! Σε ένα μπολ ομογενοποιώ την αμυγδαλόσκονη με το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα κυβάκια του κρύου βούτυρου και τα δουλεύω με τα χέρια, μέχρι να γίνουν μια πάστα που κολλάει. Στρώνω μονάχα στον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας 20εκ. με έλασμα, ένα φύλλο λαδόχαρτου. Είναι σημαντικό αυτό το βήμα. Δεν βουτυρώνω/αλευρώνω! Χρησιμοποιώ λαδόκολλα, ώστε να ξεκολλά εύκολα ο πάτος κατά το σερβίρισμα και να μην είναι κολλημένος στη βάση, από το βάρος και το ψήσιμο! Καλύπτω τον πάτο μόνο της φόρμας μου με τη ζύμη. Τη δουλεύω με τα δάχτυλα, να πάει παντού. Αν θέλω, φτιάχνω ένα πιο χοντρό στρώμα, μια και η βάση αυτή είναι πεντανόστιμη και δεν ενοχλεί το πάχος της.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-30', μέχρι να χρυσίσει ευχάριστα η βάση μου. Την αφήνω στην άκρη να κρυώσει και καταπιάνομαι με τη γέμιση.

για τη γέμιση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα δύο είδη τυριού, τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και τον εκχύλισμα της βανίλιας. Δουλεύω το μείγμα με το εξάρτημα "Κ" (φτερό), έως ότου ομογενοποιηθούν όλα μου τα υλικά. Παράλληλα, σε μια κούπα βάζω το κορν φλάουρ με το νερό κι ανακατεύω ζωηρά, να ενωθούν καλά. Αφού γίνει λεία η γέμιση, προσθέτω και το κορν φλάουρ κι ανακατεύω λίγο ακόμη.

Παίρνω τη φόρμα όπου έχω ψήσει τη βάση και βουτυρώνω ελαφρώς τα τοιχώματα. Μπορώ είτε να λιώσω ελάχιστο βούτυρο και να το χρησιμοποιήσω ή απευθείας από το ψυγείο μαργαρίνη που είναι πιο μαλακή και η οποία θα λιώσει εύκολα πάνω στη ζεστή, από το φούρνο, φόρμα! Γεμίζω τη βάση με την κρέμα μου, τη λειαίνω αν θέλω με μια σπάτουλα και στο τέλος, χτυπάω ελαφρά τη φόρμα πάνω στον πάγκο μου, να φύγουν όποιες φυσαλίδες έχουν δημιουργηθεί από τον αέρα στην κρέμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Δεν χρειάζεται να ελέγξω στο μεσοδιάστημα το cheesecake μου. Σβήνω το φούρνο κι αφήνω το τσίζκεϊκ για ακόμα 1 ώρα μέσα, με την πόρτα κλειστή! Κατόπιν, το σκεπάζω με μεμβράνη και το κρυώνω στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να σφίξει.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Πριν σερβίρω, γαρνίρω το γλυκό μου με φρέσκα φρούτα ή με κομπόστα της γεύσης μου, ή χρησιμοποιώ μαρμελάδα ως έχει ή αραιωμένη με λίγο ζεστό νεράκι.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Πανακότα με αποξηραμένα φρούτα και αρωματική σως

κρέμα γάλακτος, τυρί, αποξηραμένα φρούτα, κρασί, φρούτα

Πανακότα με αποξηραμένα φρούτα και αρωματική σως

Η πανακότα είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ γλυκό, το οποίο θα βρείτε σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων!
Cheesecake με φρούτα του δάσους!

μπισκότα, αβγά, τυρί, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake με φρούτα του δάσους!

Εάν θέλω, μπορώ να αντικαταστήσω τα φρούτα του δάσους με άλλα, όπως φράουλες ή κεράσια!

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Τσιζκέικ

μπισκότα, τυρί, κρέμα γάλακτος, μαρμελάδα

Τσιζκέικ

Το καλό με το τσιζκέικ είναι ότι μπορείς να το επικαλύψεις με ό,τι γεύση μαρμελάδα θέλεις! Αλλά ακόμη και με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα!

~

Μπορείτε αντί να φτιάξετε ένα μεγάλο τσιζκέικ, να πάρετε φορμίτσες  ή μπολ και να προσφέρετε ατομικά στον κάθε καλεσμένο σας το γλυκό αυτό. Είναι πιο εντυπωσιακό έτσι.

 

Πανακότα βερίκοκο

βερίκοκο, γάλα

Πανακότα βερίκοκο

Πολύ ελαφρύ γλυκό για όσους είναι σε... καραντίνα αλλά και όσους προτιμούν τις φρουτώδεις, light γεύσεις.
Εύκολο και νόστιμο τσιζκέικ με λεμόνι

μπισκότα, λεμόνι, τυρί, αβγά

Εύκολο και νόστιμο τσιζκέικ με λεμόνι

Σερβίρεται δροσερό κατευθείαν από το ψυγείο!

~

Μπορείτε εάν θέλετε να διακοσμήσετε το τσιζκέικ με φύλλα λεμονιάς, αφού τα έχετε πλύνει.