Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες
από το χρήστη: glykatzou
Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!
Βράζω όλα μαζί τα υλικά μου. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ώστε να γίνει πηχτό το μείγμα. Όπως είναι ζεστό, το μεταφέρω στο μίξερ και το χτυπάω με το φτερό, προσθέτοντας διαδοχικά τα αβγά μου. Λαδώνω απευθείας τη λαμαρίνα του φούρνου ή στρώνω μια λαδόκολλα στη σχάρα και με κορνέ σχεδιάζω τα σου μου, μικρά και στρογγυλά, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους, μια και θα φουσκώσουν.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 25’. Όταν φουσκώσουν τα σου μου είναι έτοιμα.
Βάζω το γάλα στη φωτιά μαζί με τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη κι ανακατεύω. Την άλλη μισή ποσότητα τη βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω το κορν φλάουρ, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα αβγά. Χτυπάω καλά-καλά να γίνει μια ενιαία πάστα. Όταν βράσει το γάλα με τη ζάχαρη ρίχνω στο κατσαρολάκι την πάστα μου και αφήνω να πάρει μια βράση ξανά, για να μην ξινίσει. Προσθέτω τη βανίλια και το βούτυρο κι ανακατεύω καλά.
Τη βάζω σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει. Μετά, τη βγάζω, τη βάζω στο μίξερ και τη χτυπάω με το φτερό, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Η κρέμα πατισερί είναι έτοιμη.
Βράζω τα υλικά της σως. Πριν βράσει το γάλα (45 βαθμοί) έχω ετοιμάσει σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το κακάο. Αφαιρώ από το γάλα που βράζει 300γρ., τα ρίχνω πάνω από το αλεύρι και το κακάο κι ανακατεύω καλά με το σύρμα. Αφήνω το υπόλοιπο γάλα μου να βράσει. Αφού βράσει προσθέτω το μείγμα του αλευριού και χαμηλώνω τη φωτιά. Αφήνω της σως μου να βράσει για περίπου 10’, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τη βανίλια και το κονιάκ.
Για να γεμίσω τα σου είτε τα κόβω στη μέση είτε χρησιμοποιώντας στρογγυλό κορνέ, τρυπάω το κάτω μέρος των σου και βάζω την κρέμα.
Το προφιτερόλ είτε το σερβίρω σε ατομικά πιατάκια είτε σε μεγάλη πιατέλα, ρίχνοντας τη σως μου κρύα. Μπορώ να γαρνίρω χρησιμοποιώντας ξυστό κορνέ με σαντιγί γύρω-γύρω από τα σου μου και να πασπαλίσω λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο ή αν δε θέλω ξηρούς καρπούς, μπορώ να χρησιμοποιήσω τρίμματα κουβερτούρας και άχνη ζάχαρη!
Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
~
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας.
Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!
Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.
~
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα βατόμουρα, αφού τα έχουμε ξεπαγώσει φυσικά.
~
Το γλυκό μας διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες μόλις, οπότε καλό είναι να το απολαύσουμε άμεσα.