Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Αναποδογυρισμένη τάρτα με καραμελωμένα μήλα!
~
Μπορώ αντί για μήλα, να χρησιμοποιήσω βερίκοκα, αχλάδια ακόμη και ροδάκινα!
Καθαρίζω καλά τα μήλα κι αφαιρώ τον πυρήνα και τα κουκούτσια τους. Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, το οποίο κάνει να μπει και στο φούρνο, ζεσταίνω τη ζάχαρη, το μπράντι μήλου και τη βανίλια. Προσθέτω τα μήλα, ολόκληρα και το βούτυρο από πάνω και τα αφήνω στο τηγάνι να καραμελώσουν.
Φτιάχνω ζύμη ή χρησιμοποιώ έτοιμη σφολιάτα και με αυτή σκεπάζω το όλο μείγμα, στο τηγάνι. Την τοποθετώ σαν τραπεζομάντιλο επάνω από τα μήλα και πατάω λιγάκι, ώστε η ζύμη να μπει μέσα, στα τοιχώματα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C, μεταφέρω το τηγάνι όπως είναι στο φούρνο και ψήνω για 20'-25', έως ότου πάρει το γλυκό μου ένα ευχάριστο χρυσαφένιο χρώμα.
Αμέσως, όσο είναι ζεστή η τάρτα μήλου, την ξεφορμάρω, αναποδογυρίζοντας με προσοχή το τηγάνι μέσα σε μια πιατέλα. Με αυτό τον τρόπο τουμπάρω τη ζύμη στην πιατέλα κι έρχονται πάνω τα καραμελωμένα μήλα!
Σερβίρω την ταρτ τατέν με μια μπάλα παγωτού στο κέντρο, η οποία λιώνει πάνω στα ζεστά μήλα και γίνεται ένα γλυκό σιρόπι.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!