Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Φρουτένια τάρτα, όχι ιδιαίτερα γλυκιά, με ζουμερά δαμάσκηνα.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι και το κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και ουσιαστικά τρίβω τα υλικά, να πάει παντού το βούτυρο, μέχρι να θυμίζουν χοντρά ψίχουλα. Έχω αλέσει στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα και την προσθέτω στο μείγμα, μαζί με την άχνη, το ξύσμα και την κανέλα. Ανακατεύω μια γύρα και ρίχνω το αβγό. Ομογενοποιώ πολύ καλά, καλύπτω με μεμβράνη κι αφήνω το μπολ στο ψυγείο να σταθεί για 1 ώρα.
Πλένω καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρώ τα κουκούτσια. Κόβω τα φρούτα σε λεπτές φέτες ή αν θέλω σε κομμάτια.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο. Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (χωρίς την τρύπα στη μέση) ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και πυρέξ. Μεταφέρω τη ζύμη στη φόρμα μου. Διακοσμώ την επιφάνεια με τις φέτες τα δαμάσκηνα, πατώντας τα ελαφρά με τα δάχτυλα στο μείγμα, αλλά να προεξέχουν.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30', μέχρι να ροδίσουν τα τοιχώματα και τα δαμάσκηνα να είναι μαλακά.
Αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ξεφορμάρω.
Σερβίρω την τάρτα με άγλυκη σαντιγί (χτυπάω κρέμα γάλακτος στο μίξερ) ή με παγωτό βανίλια.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!