Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Θρεπτικότατο γλυκό, που συνδυάζει το υγιεινό δημητριακό με τη γλυκάδα της μελάσας και του σιροπιού ζαχαροκάλαμου.
~
Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο πλήρες πρωινό και είναι ό,τι πρέπει μετά το ξύπνημα, συνοδεία τσαγιού. Τρώγεται με το χέρι!
~
Βρετανική τάρτα που διαφέρει τελείως από τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει στα ελληνικά επιδόρπια. Αξίζει μια δοκιμή.
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω και το αλεύρι κι ενσωματώνω. Προκύπτει μια πολύ μαλακή ζύμη. Την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 4 ώρες.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα 22εκ. ή μια μεγάλη ταρτιέρα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσω, καθώς το γλυκό θα γίνει βαρύ και με τη μελάσα σαν κύριο συστατικό, θα είναι δύσκολο να ξεκολλήσω την τάρτα από τον πάτο! Δουλεύω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη ή με τα χέρια και καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας μου με το ζυμάρι. Εάν μου περισσέψει, φυλάω τη ζύμη στο ψυγείο μέσα σε μεμβράνη για να την κάνω πεντανόστιμα ταρτάκια!
Με ένα πιρούνι τρυπάω σε πολλά σημεία τη βάση και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (γκάζι: 3) για 20', μέχρι να πάρει ένα ευχάριστο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρώ από το φούρνο και σκεπάζω τη βάση με μπόλικη μελάσα, να σχηματίσω μια πλούσια στρώση. Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο και σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνω το σιρόπι. Προσθέτω το Κουάκερ, κρατώντας μια χούφτα για το τέλος. Κόβω το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω κι αυτά στο μείγμα, να απορροφήσει το σιρόπι. Τέλος, χύνω τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα από πάνω κι ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνω το σιρόπι μου να ζεσταθεί λιγάκι και να ενωθούν καλά τα υλικά. Στο μεταξύ χτυπάω πρόχειρα με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μπολάκι τα αβγά. Κατεβάζω το τηγάνι και το αφήνω να κρυώσει λιγάκι. Προσθέτω στο μείγμα τα αβγά κι ανακατεύω ζωηρά, μέχρι να αλλάξει χρώμα το μείγμα μου και να ανοίξει λιγάκι.
Γεμίζω την τάρτα μου με το μείγμα, το λειαίνω και πασπαλίζω τη χούφτα βρώμης που φύλαξα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35'-40'.
Αν θέλω, πριν σερβίρω την τάρτα μου, την περιχύνω με ζεστή ή κρύα κρέμα γάλακτος.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!