Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Ορφέας
Με την ίδια λογική μπορώ να φτιάξω ατομικά ταρτάκια!
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια και το χτυπάω με το φτερό μαζί με την άχνη, το αβγό και το αλεύρι. Αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και δημιουργηθεί ένα ενιαίο ζυμάρι, το τυλίγω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 30' να "ξεκουραστεί".
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγω το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο, με τη βοήθεια του πλάστη. Καλύπτω μια ταρτιέρα με τη ζύμη και δουλεύω με τα δάχτυλα, να πάει παντού και να φτάσει μέχρι και στα τοιχώματα.
Με ένα πιρουνάκι κάνω τρυπούλες στον πάτο. Καλύπτω τη ζύμη με μεμβράνη και τη γεμίζω με όσπρια ή με κεραμικά φασόλια (ειδικά για ψήσιμο).
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'. Αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο όσπριο στη ζύμη και ψηθεί (θα είναι δυσάρεστο στο δάγκωμα!) και ψήνω για άλλα 15'.
Όση ώρα περιμένω να "ξεκουραστεί" η ζύμη μου, μπορώ να φτιάξω την κρέμα. Σε μεγάλη κατσαρόλα χύνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα ζεσταίνω. Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνω και χτυπάω τη ζάχαρη με το αβγό και τους κρόκους. Προσθέτω το κορν φλάουρ και τη βανίλια κι ενώνω. Αφού έχει ζεσταθεί το γάλα (όχι να βράσει!), ρίχνω λίγη ποσότητα στο μείγμα του κάδου κι ανακατεύω. Μεταφέρω όλο το περιεχόμενο του κάδου πίσω στην κατσαρόλα και σιγοβράζω, ανακατεύοντας διαρκώς. Η κρέμα θα αρχίσει μετά από 15'-20' να "δένει" και να πήζει.
Αποσύρω από τη φωτιά, μεταγγίζω την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε καθαρό μπολ και το σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην κάνει πέτσα. Μπορώ, αφού πέσει η θερμοκρασία, να την βάλω και στο ψυγείο για να κρυώσει τελείως.
Η τάρτα μου έχει ψηθεί και κρυώσει. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής είναι πανέτοιμη στο ψυγείο και κρύα. Τη βγάζω και την ανακατεύω λίγο, να ξαναποκτήσει τη μαλακή της υφή. Γεμίζω την τάρτα με την κρέμα πατισερί.
Πλένω και καθαρίζω τα φρέσκα φρούτα που έχω διαλέξει. Τα κόβω σε φέτες, κυβάκια ή τα χρησιμοποιώ ολόκληρα. Γεμίζω την τάρτα και την κρέμα με τα φρούτα. Φυσικά μπορώ να χρησιμοποιήσω και φρούτα κομπόστα ή κατεψυγμένα.
Διακοσμώ τα φρούτα με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!