Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)
Σίγουρα αντί για φράουλα θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιο άλλο γλυκό του κουταλιού, όπως βύσσινο ή ακόμη και φρέσκα φρούτα της αρεσκείας μας!
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, και το τρίβετε με τα δάχτυλα έως ότου γίνει σαν ψίχουλα. Ρίχνετε λίγο-λίγο το νερό (όσο πάρει), ενώ ανακατεύετε με ένα πιρούνι. Μαζεύετε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνετε ελαφρά (για 1'). Μετά την ανοίγετε σε χονδρό φύλλο με τον πλάστη και τη στρώνετε σε φόρμα για τάρτες ή σε ρηχό ταψάκι διαμέτρου 22 εκ..
Λιώνετε τη μυζήθρα με ένα πηρούνι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τα ενώνετε καλά, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνετε το αλεύρι και τα αβγά ένα-ένα και χτυπάτε το μείγμα στο μίξερ ή με το σύρμα. Προσθέτετε, ανακατεύοντας συνεχώς, το γάλα και τη βανίλια. Αδειάζετε το μείγμα μεσα στο ταψάκι, πάνω στη ζύμη, φροντίζοντας να πάει παντού κι αν χρειαστεί λειαίνετε με ένα κουτάλι.
Ψήνετε στους 180°C για 40' περίπου.΄Οταν κρυώσει, κόβετε την τάρτα στα 4 και μετά κάθε τέταρτο στη μέση.
Σερβίρετε την τάρτα πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα ή τη γαρνίρετε, βάζοντας επάνω σε κάθε κομμάτι λίγο γλυκό του κουταλιού φράουλα ή μαρμελάδα ή κομπόστα.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!