Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Ανάποδη μηλόπιτα που προέκυψε από τις αδελφές Tatin κατά λάθος. Αντί να στρώσουν πρώτα τη ζύμη κι από πάνω τα μήλα, όπως συνήθιζαν, η μία αδελφή έστρωσε πρώτα τα μήλα στο ταψί. Πολλές συνταγές έχουν προκύψει από λάθη, αντικαταστήσεις ή απλώς... περιέργεια.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τα αβγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Δουλεύω το μείγμα με τον γάντζο ή με τα χέρια, έως ότου ομογενοποιηθούν καλά όλα μου τα υλικά και σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτω ελαχιστότατο νερό. Την καλύπτω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30' να σφίξει.
Πλένω και καθαρίζω τα μήλα. Αφαιρώ τα κουκούτσια και τα χοντροκόβω. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνω τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να γίνουν καραμέλα. Προσθέτω τα μήλα κι ανακατεύω να καραμελώσουν. Κατεβάζω από το μάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα. Προσθέτω και την κανέλα κι ενώνω.
Όταν κρυώσει η γέμιση, τη μεταφέρω σε αντικολλητικό ταψάκι ή στρογγυλό πυρέξ και καλύπτω τον πάτο. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη και σκεπάζω τα μήλα. Ουσιαστικά φτιάχνω μια ανάποδη μηλόπιτα. Τρυπάω με ένα πιρουνάκι τη ζύμη ελαφρώς, ώστε να φεύγει ο αέρας και να μην "σκάσει" κατά το ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C-250°C για 30'-35'. Φροντίζω να κοιτάζω την μηλόπιτα, γιατί πιθανόν να χρειαστεί να κατεβάσω λίγο τη θερμοκρασία μετά τα πρώτα 10'-15', αναλόγως το φούρνο.
Αφού ψηθεί, την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και τη σερβίρω.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!