Κατηγορία: Διάφορα , Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Πάστα φλώρα ή πάστα φρόλα... αγαπημένη γεύση, με γέμιση από μαρμελάδα της αρεσκείας μας και ένα καρουδάκι πλεγμένο στην κορυφή! Σαν τραπεζομάντιλο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ενώνω το βούτυρο, τον κρόκο, τη βανίλια, την άχνη, το κονιάκ, το μπέικιν και τον χυμό λεμόνι. Ανακατεύω καλά και κοσκινίζω λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα. Δουλεύω με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι.
Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα ή ταρτιέρα και στρώνω μέσα τη ζύμη, σε λεπτό προς μεσαίο πάχος. Καλύπτως και τα τοιχώματα. Γεμίζω με μαρμελάδα βερίκοκο είτε κάποια άλλη γεύση. Κρατάω από το ζυμάρι ένα κομμάτι, ώστε να φτιάξω το στεφάνι, αν θέλω, και να διακοσμήσω την επιφάνεια της πάστας φλώρας με μπαστουνάκια ζύμης, σε σχήμα καρό. Μπορώ είτε να τα ρολάρω με το χέρι και να σχηματίσω # είτε να ανοίξω με τον πλάστη και να κόψω στενές λωρίδες, τις οποίες θα βάλω χιαστί πάνω από τη μαρμελάδα.
Χτυπάω πρόχειρα σε ένα μπολάκι το αβγό με ένα πιρούνι, να αφρίσει. Με ένα πινέλο, αλείφω την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να πάρει χρώμα κατά το ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!