Συνταγές για γλυκά

πίτα λεμονιού (lemon pie)

Συνταγή πίτα λεμονιού (lemon pie)

πίτα λεμονιού (lemon pie)

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Γλυκές Πίτες , Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: Ορφέας

Έντονες γεύσεις, αρώματα, χρώματα κι ένα απαλό στρώμα από καμένη μαρέγκα στην κορυφή. Σαν σκηνικό... μόνο που είναι γλυκό και βρώσιμο.

~

Η συγκεκριμένη συνταγή για ζύμη κάνει και για πάστα φλώρα.

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3' στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, το μπέικιν και το ξύσμα κι ομογενοποιώ. Χαμηλώνω τη σκάλα και κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι. Χτυπάω λίγο ακόμη να απορροφηθεί και δουλεύω/ζυμώνω με τα χέρια. Τυλίγω τη ζύμη με μεβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί.

για την κρέμα λεμονιού:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύω καλά να ενωθούν. Αφού δημιουργηθεί μια λεία κρέμα, αποσύρω από τη φωτιά.

για την κρέμα πατισερί:

Φτιάχνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής, παίρνω μερικές κουταλιές (2-3 κ.σ.) και τις ενώνω με την κρέμα λεμονιού.  Ανακατεύω ζωηρά. Αναλόγως την υφή που θέλω, προσθέτω λίγη ακόμη κρέμα.

Βγάζω το ζυμάρι και το δουλεύω για ελάχιστα λεπτά με τα χέρια και με λίγο αλεύρι. Το ανοίγω με πλάστη και καλύπτω μια ταρτιέρα. Τρυπάω ελαφρώς τον πάτο του με πιρούνι.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'. Αφού ψηθεί και κρυώσει λιγάκι η τάρτα, τη γεμίζω με την κρέμα που έφτιαξα. Την αφήνω στο ψυγείο να παγώσει καλά.

για την μαρέγκα διακόσμησης (κιγιές):

Ετοιμάζω την μαρέγκα και διακοσμώ με αυτήν την λεμονόπιτά μου.

για το πασπάλισμα:

Πασπαλίζω από πάνω με λίγη άχνη ζάχαρη.

Τοποθετώ τη λεμονόπιτα στο γκριλ και καίω ελαφρώς την μαρέγκα ή αν έχω φλόγιστρο, το χρησιμοποιώ για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

 

 

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.