Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Γλυκές Πίτες , Gourmet Επιδόρπιο
από το χρήστη: Ορφέας
Έντονες γεύσεις, αρώματα, χρώματα κι ένα απαλό στρώμα από καμένη μαρέγκα στην κορυφή. Σαν σκηνικό... μόνο που είναι γλυκό και βρώσιμο.
~
Η συγκεκριμένη συνταγή για ζύμη κάνει και για πάστα φλώρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3' στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με την άχνη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, το μπέικιν και το ξύσμα κι ομογενοποιώ. Χαμηλώνω τη σκάλα και κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι. Χτυπάω λίγο ακόμη να απορροφηθεί και δουλεύω/ζυμώνω με τα χέρια. Τυλίγω τη ζύμη με μεβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30' να ξεκουραστεί.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύω καλά να ενωθούν. Αφού δημιουργηθεί μια λεία κρέμα, αποσύρω από τη φωτιά.
Φτιάχνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής, παίρνω μερικές κουταλιές (2-3 κ.σ.) και τις ενώνω με την κρέμα λεμονιού. Ανακατεύω ζωηρά. Αναλόγως την υφή που θέλω, προσθέτω λίγη ακόμη κρέμα.
Βγάζω το ζυμάρι και το δουλεύω για ελάχιστα λεπτά με τα χέρια και με λίγο αλεύρι. Το ανοίγω με πλάστη και καλύπτω μια ταρτιέρα. Τρυπάω ελαφρώς τον πάτο του με πιρούνι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'. Αφού ψηθεί και κρυώσει λιγάκι η τάρτα, τη γεμίζω με την κρέμα που έφτιαξα. Την αφήνω στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Ετοιμάζω την μαρέγκα και διακοσμώ με αυτήν την λεμονόπιτά μου.
Πασπαλίζω από πάνω με λίγη άχνη ζάχαρη.
Τοποθετώ τη λεμονόπιτα στο γκριλ και καίω ελαφρώς την μαρέγκα ή αν έχω φλόγιστρο, το χρησιμοποιώ για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.