Συνταγές για γλυκά

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Συνταγή Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Gourmet Επιδόρπιο , Τούρτες-Πάστες

από το χρήστη: papadatos

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.

Υλικά

Διαδικασία

για το μπισκότο:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα ασπράδια λίγα-λίγα και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. Χτυπάμε λίγο ακόμη και το μπισκότο είναι έτοιμο. Έχω ετοιμάσει μια λαδόκολλα αντικολλητική ή silpat. Βάζω 1 κουταλιά μεγάλη των 300γρ. από τη ζύμη και την απλώνω γύρω-γύρω να γίνει μια στρογγυλή και λεπτή βάση, περίπου φάρδους 30εκ. για 30άρα τούρτα. Απευθείας ψήνω στο φούρνο στους 200° C, 3 κάτω 2 πάνω, γύρω στα 10'-12' μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ψηθεί το μπισκότο το βγάζω. Γυρνάω τούμπα, ανάποδα δηλαδή, ένα ταψί 30εκ.. Βάζω πάνω τη ψημένη ζύμη κι από πάνω βάζω το άλλο ταψί, να καλύψει το μπισκότο σαν καπάκι. Αφού στεγνώσει κι έχει πάρει τη φόρμα που θέλω, σε 12΄το πολύ βγάζω, είτε με φόρμες όσα κομμάτια θέλω ή αν θέλω το αφήνω ένα ενιαίο κομμάτι. Περνάω το εσωτερικό του μπισκότου με ένα πινέλο βουτηγμένο σε σοκολάτα υγείας, για να κλείσουν οι πόροι. Η βάση είναι έτοιμη.

για την πανακότα:

Εκτός από τη ζελατίνη βράζω όλα τα άλλα υλικά μου και τα πάω στους 82° C. Σβήνω τη φωτιά και προσθέτω τις μαλακωμένες σε κρύο νερό ζελατίνες. Ρίχνω τη βανίλια και το αφήνω σε ένα πλαστικό μπολ να παγώσει, στο ψυγείο, για 4 ώρες τουλάχιστον ή ακόμη καλύτερα μια μέρα πριν.

για το σιρόπι:

Ετοιμάζω το σιρόπι για να παστεριώσω τα αβγά: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. 

για τη μους:

Έχω χτυπήσει λίγο τα αβγά όλα και τα κροκάδια και τα ρίχνω μέσα στο βρασμένο σιρόπι. Ανεβάζω στους 82° C, που είναι και η θερμοκρασία παστερίωσης. Τα ρίχνω αμέσως στο μίξερ να κρυώσουν και να φουσκώσουν. Συγχρόνως έχω χτυπήσει τη σαντιγί σε γιαούρτι κι έχω λιώσει σε μπεν μαρί τη σοκολάτα υγείας. Χαμηλώνω το μίξερ στην 1η ταχύτητα και ρίχνω μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος και τη μισοχτυπημένη σαντιγί. Αφήνω να πάρει 2-3 στροφές και είμαστε έτοιμοι. 

για το στήσιμο:

Έχω φτιάξει την πανακότα και τη μους και παίρνω την πανακότα που την έχουμε ξεφορμάρει, την κόβω στη μέση και τη βάζω στη μισή μεριά της τουλίπας. Από πάνω ρίχνω λίγη κρυσταλλική ζάχαρη που την έχω κάψει σε τηγάνι να χρυσαφίσει ή με σως καραμέλα (φραζιτούρα). Στην άλλη μισή ρίχνω τη μους. Διακοσμώ όπως θέλω (με κάστανο ή τρίμμα σοκολάτας ή όπως αλλιώς θέλω). 

 

 

Σχετικές συνταγές

Προφιτερόλ Πολίτικο

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, κακάο, αλκοόλ, φιστίκι Αιγίνης, κουβερτούρα

Προφιτερόλ Πολίτικο

Στο προφιτερόλ μου χρησιμοποιώ μαργαρίνη αντί για βούτυρο για να γίνει πιο ελαφρύ.

Την ίδια κρέμα πατισερί, τη χρησιμοποιώ και στο μιλφέιγ!

Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω την κρέμα για τα τρίγωνα Πανοράματος!

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
ρολό με βατόμουρα

αβγά, κακάο, κρέμα γάλακτος

ρολό με βατόμουρα

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!

~

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα βατόμουρα με κάποιο άλλο κατεψυγμένο φρούτο της αρεσκείας μας. 

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

κακάο, κουβερτούρα, αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Ρολό σοκολάτας με σαντιγί

Εάν δυσκολευόμαστε να δώσουμε στο μωσαϊκό μας το σχήμα του ρολού, δεν πειράζει. Έχει φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι... κρατούν την ουσία!
Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

αβγά, μπισκότα, κακάο, αλκοόλ

Ακαταμάχητος μαύρος κορμός

Υπάρχουν παστεριωμένα αβγά στην αγορά. Εάν δε βρίσκουμε και φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα, μπορούμε να επιτύχουμε την παστερίωση και μόνοι μας: Στα αβγά προσθέτουμε ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 82°!

Τούρτα σοκολάτας

μπισκότα, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τούρτα σοκολάτας

Εύκολο γλυκό με το οποίο μπορώ να πειραματιστώ προσθέτονας υλικά ή παραπάνω ζάχαρη εάν το θέλω πιο γλυκό. Προσωπικά, στην κρέμα προσθέτω πάντα και μέλι! Το θεωρώ καθοριστικό!
Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

αβγά, κακάο, λευκή σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι, τριαντάφυλλο, λικέρ

Σοκολατένιος κορμός με πορτοκάλι

Σπάμε το αβγό σε ένα μπολ. Εάν είναι φρέσκο, τότε ο κρόκος θα μείνει ενιαίος σαν μπάλα. Εάν δε σταθεί ο κρόκος και αρχίσει να απλώνεται, τότε το αβγό μας είναι μπαγιάτικο.

~

Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη!

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

αβγά, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Τούρτα - Κέικ με κρέμα λεμόνι

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.