Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: thomi
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα και τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας λόγω μεγέθους) ζεσταίνουμε το γάλα. Πριν πάρει βράση, προσθέτω όλα τα υλικά (κρατάμε λίγο από το σιμιγδάλι για τον πάτο της φόρμας) και τελευταία τα αβγά. Ανακατεύουμε απαλά, κυκλικά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει το μείγμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Εάν η κρέμα βγει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα για να την αραιώσουμε.
Παίρνουμε μια τετράγωνη φόρμα ή όένα πυρέξ, λαδώνουμε ελαφρώς τη βάση της και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα που μόλις φτιάξαμε. Το πάχος της κρέμας πρέπει να είναι γύρω στα 3 δάχτυλα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια της γαλατόπιτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και πριν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.