Συνταγές για γλυκά

Γαλατόπιτα

Συνταγή Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: thomi

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Υλικά

Διαδικασία

 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα και τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας λόγω μεγέθους) ζεσταίνουμε το γάλα. Πριν πάρει βράση, προσθέτω όλα τα υλικά (κρατάμε λίγο από το σιμιγδάλι για τον πάτο της φόρμας) και τελευταία τα αβγά. Ανακατεύουμε απαλά, κυκλικά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει το μείγμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Εάν η κρέμα βγει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα για να την αραιώσουμε. 

Παίρνουμε μια τετράγωνη φόρμα ή όένα πυρέξ, λαδώνουμε ελαφρώς τη βάση της και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα που μόλις φτιάξαμε. Το πάχος της κρέμας πρέπει να είναι γύρω στα 3 δάχτυλα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια της γαλατόπιτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και πριν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.

 

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

κολοκυθάκια, ρύζι, αβγά, γάλα

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. 

~

Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

Καρυδόπιτα

καρύδια, αβγά, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.

 

Καρυδόπιτα με φρυγανιές

αβγά, καρύδια, φρυγανιά, γαρίφαλο, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα με φρυγανιές

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.