Αρχική
Χρόνος παρασκευής : ...
Σερβίρει : 10-12
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : ...

Γαλατόπιτα

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: thomi

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Υλικά

για το πασπάλισμα:

Παραδοσιακό ΓλυκόΓλυκιά ΠίταΠίταΓαλατόπιταΓάλα

 

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα και τα χτυπάμε πολύ καλά να αφρατέψουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας λόγω μεγέθους) ζεσταίνουμε το γάλα. Πριν πάρει βράση, προσθέτω όλα τα υλικά (κρατάμε λίγο από το σιμιγδάλι για τον πάτο της φόρμας) και τελευταία τα αβγά. Ανακατεύουμε απαλά, κυκλικά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει το μείγμα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Εάν η κρέμα βγει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα για να την αραιώσουμε. 

Παίρνουμε μια τετράγωνη φόρμα ή όένα πυρέξ, λαδώνουμε ελαφρώς τη βάση της και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα που μόλις φτιάξαμε. Το πάχος της κρέμας πρέπει να είναι γύρω στα 3 δάχτυλα, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια της γαλατόπιτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και πριν τη σερβίρουμε την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.

 

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα
Ταχινόπιτα
Βασιλόπιτα
Σγουρόπιτα σα σουφλέ!
Καρυδόπιτα