Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα 200γρ. της ζάχαρης με το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.), μέχρι να σχηματιστεί μία λεία μαρέγκα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεσμένα στο μπλέντερ καρύδια ή καλά κομπανισμένα στο γουδί. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τη μαρέγκα κι αναδεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και το μπολ με το αλεύερι και τέλος, την υπόλοιπη μαρέγκα. Αναδεύουμε και πάλι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (διάμετρος 30εκ.), ρίχνουμε μέσα το τελικό μείγμα και με ένα κουτάλι φροντίζουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε τη φόρμα με τα χοντροκομμένα καρύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 1 ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να δούμε πως έχει ψηθεί η καρυδόπιτα στο εσωτερικό της.
Βγάζω την καρυδόπιτα από τον φούρνο και με ένα μεγάλο μαχαίρι χαράζω γύρω-γύρω το ταψί μου, τα τοιχώματα, ώστε να διαχωρίσω το γλυκό από το σκεύος. Κατόπιν, κόβω κατά μήκος την καρυδόπιτα σε κομμάτια και τρυπάω με ένα πηρούνι την επιφάνειά τους για να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί τελείως κι αφήνω μέχρι να πάρει ακόμα μια βράση. Προς το τέλος, προσθέτω εάν θέλω και το κονιάκ. Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα.
Εάν θέλω, μπορώ να λιώσω την κουβερτούρα στην κρέμα γάλακτος και να γλασάρω την καρυδόπιτα ή ένα μέρος της!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.