Συνταγές για γλυκά

Καρυδόπιτα

Συνταγή Καρυδόπιτα

Καρυδόπιτα

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.

 

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα 200γρ. της ζάχαρης με το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.), μέχρι να σχηματιστεί μία λεία μαρέγκα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεσμένα στο μπλέντερ καρύδια ή καλά κομπανισμένα στο γουδί. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Στο μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τη μαρέγκα κι αναδεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και το μπολ με το αλεύερι και τέλος, την υπόλοιπη μαρέγκα. Αναδεύουμε και πάλι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (διάμετρος 30εκ.), ρίχνουμε μέσα το τελικό μείγμα και με ένα κουτάλι φροντίζουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε τη φόρμα με τα χοντροκομμένα καρύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 1 ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να δούμε πως έχει ψηθεί η καρυδόπιτα στο εσωτερικό της. 

Βγάζω την καρυδόπιτα από τον φούρνο και με ένα μεγάλο μαχαίρι χαράζω γύρω-γύρω το ταψί μου, τα τοιχώματα, ώστε να διαχωρίσω το γλυκό από το σκεύος. Κατόπιν, κόβω κατά μήκος την καρυδόπιτα σε κομμάτια και τρυπάω με ένα πηρούνι την επιφάνειά τους για να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι. 

για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρόλι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί τελείως κι αφήνω μέχρι να πάρει ακόμα μια βράση. Προς το τέλος, προσθέτω εάν θέλω και το κονιάκ. Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα.

για την επικάλυψη: (προαιρετικά)

Εάν θέλω, μπορώ να λιώσω την κουβερτούρα στην κρέμα γάλακτος και να γλασάρω την καρυδόπιτα ή ένα μέρος της! 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

κολοκυθάκια, ρύζι, αβγά, γάλα

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. 

~

Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

Καρυδόπιτα με φρυγανιές

αβγά, καρύδια, φρυγανιά, γαρίφαλο, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα με φρυγανιές

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.