Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: voula
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Ξεφλουδίζω τα κολοκύθια. Ελέγχω ένα και αν έχει κουκούτσια, τότε κόβω και τα 2 κιλά στη μέση και τους αφαιρώ την ψίχα. Εάν δεν έχει το ένα, τότε λογικά δεν έχουν και τα υπόλοιπα και μπορώ να προχωρήσω. Τα τρίβω στον τρίφτη του τυριού, στη μεριά με τις λίγες, μακρόστενες λωρίδες. Τα αφήνω σε ένα τρυπητό στο νεροχύτη μου με 1 πρέζα αλάτι, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά μου. Τα κολοκυθάκια θα βγάλουν αρκετό ζουμί, οπότε αν δε θέλω να τα αφήσω στο νεροχύτη, τουλάχιστον ας τα βάλω σε ένα μπολ ή στο σουρωτήρι με ένα βαθύ πιάτο από κάτω. Βράζω κανονικά το ρύζι, ώστε να μην είναι πολύ σκληρό και να τρώγεται.
Χτυπάω ελαφρά τα 3 αβγά, μέχρι να φύγει η αυγουλίλα/κιτρινίλα τους, είτε στο μίξερ είτε στο χέρι. Στο μπολ με τα αβγά προσθέτω τη ζάχαρη, το βούτυρο ελαφρά λιωμένο σε μπρίκι, τη σόδα και το γάλα. Ανακατεύω με ένα κουτάλι και προσθέτω στο μείγμα το βρασμένο ρύζι. Ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Επιστρέφω στο νεροχύτη και πατάω με τα χέρια το κολοκύθι, για να βγάλει το νερό του.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Στρώνω μέσα τα κομμάτια από το κολοκύθι και προσθέτω από πάνω το μείγμα με τα αβγά και το ρύζι. Ανακατεύω λιγάκι ώστε να πάει παντού το μείγμα και πασπαλίζω με λίγο αλεύρι, ώστε να κάνει κρούστα!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το κολοκύθι (περίπου 1 ώρα).
Χτυπάω ελαφρώς στο μίξερ ή στο χέρι όλα τα υλικά της δεύτερης δόσης μου. Βγάζω μόλις ροδίσει το κολοκύθι μου από το φούρνο και περιχύνω με το νερουλό μείγμα της δεύτερης δόσης. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και το αφήνω για περίπου 10’-15’ ακόμη, έως ότου ρουφήξει η κολομπαρόπιτά μου τα υγρά της β’δόσης.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.