Συνταγές για γλυκά

Thomi

thomi

Σιρόπι με γεύση και άρωμα τριαντάφυλλου

τριαντάφυλλο

Σιρόπι με γεύση και άρωμα τριαντάφυλλου

Με αυτό το σιροπάκι-βάλσαμο μπορώ να δώσω άλλο χρώμα και άρωμα στην καθημερινότητά μου. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε ουδέτερης γεύσης τσάι, το ζεσταίνω μαζί με κόκκινο κρασί (!) και το βάζω σε διαφόρων ειδών κρέμες, όπως στη σαντιγί.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητο Ροδόνερο

τριαντάφυλλο

Χειροποίητο Ροδόνερο

Το ροδόνερο φτιάχνεται από την απόσταξη των ροδοπετάλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει κρέμες, ζύμες και παγωτά, αλλά θέλει προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, μια και είναι πολύ συμπυκνωμένο και με έντονη μυρωδιά/γεύση. 

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

Γλυκό του κουταλιού Τριαντάφυλλο!

τριαντάφυλλο, παντζάρι, λεμόνι

Γλυκό του κουταλιού Τριαντάφυλλο!

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, φύλλο

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!

~

Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι! 

μαρμελάδα με λεμόνι!

λεμόνι

μαρμελάδα με λεμόνι!

Δε χρειάζεται να ανησυχήσω για τα ολόκληρα λεμόνια. Θα μαλακώσουν, θα τρώγονται και θα είναι πολύ ιδιαίτερα στη συνάντησή τους με τον ουρανίσκο μας!

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 

 

 

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Γερμανικό Σουφλέ σε πήλινο

γάλα, αβγά, πορτοκάλι, λεμόνι, μαρμελάδα

Γερμανικό Σουφλέ σε πήλινο

Διαφορετικό γλυκό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, τόσο στη γεύση όσο και στον τρόπο παρασκευής. Αξίζει μια δοκιμή.
1 2