Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 12-15 κομμάτια
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα & 45' (ψυγείο & φούρνος)

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: thomi

Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!

~

Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι! 

Υλικά

για το σιρόπι:

για την κρέμα:

για το φύλλο:

για το βουτύρωμα:

Γλυκά ΤαψιούΑνατολίτικα ΓλυκάΣταγόνες Σοκολάτας

για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο το σιρόπι μου, τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Αν θέλω μπορώ να μετρήσω 4' από το σημείο βρασμού του νερού. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

για την κρέμα:

Ζεσταίνω σε μια κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Σε μπολ και με το σύρμα ανακατεύω ζωηρά τα αβγά που ρίχνω λίγα-λίγα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ρίχνω το 1/3 από τα αβγά μου στο κατσαρόλι με το γάλα κι ανακατεύω. Ρίχνω και τα υπόλοιπα αβγά και με το σύρμα ανακατεύω καλά, μέχρι να "δέσει" η κρέμα μου και να κοχλάσει. Κατεβάζω από τη φωτιά, τη μεταφέρω σε ένα άλλο σκεύος και τη σκεπάζω με μια μεμβράνη. Φροντίζω η μεμβράνη να καλύπτω και την επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην πιάσει κρούστα. Βάζω στο ψυγείο κι αφήνω να κρυώσει καλά. Όταν θα έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσω, τη βγάζω από το ψυγείο, εάν έχω βάλει φυσική βανίλια αφαιρώ το κλωναράκι και την ανακατεύω για λίγο με το σύρμα ζωηρά, ώστε να ξαναγίνει λεία κρέμα. Προσθέτω στην κρέμα μου το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις σταγόνες ή το ξύσμα της κουβερτούρας! 

για το φύλλο και το βουτύρωμα:

Λιώνω σε ένα μπρίκι το βούτυρο, χωρίς να κάψει. Σε ταψί 30x25 απλώνω τα μισά από τα φύλλα κρούστας και με το πινέλο τα βουτυρώνω ένα-ένα. Αφήνω τις άκρες τους να βγουν έξω από το ταψί μου. Αφού τελειώσω με το βουτύρωμα, ρίχνω πάνω από τα φύλλα όλη την κρέμα. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα μου, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα προς ένα. Διπλώνω τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν ή αν είναι πολύ μακριά, κόβω με το ψαλίδι κουζίνας. 

Αφήνω το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει η κρέμα καλά, για να το κόψω. Βγάζω από το ψυγείο, κόβω με ένα μαχαίρι σε 12-15 κομμάτια ή σε όσα θέλω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα περίπου. Προσέχω να έχουν ροδίσει τα φύλλα μου πριν βγάλω από το φούρνο. 

'Οταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το σιροπιάζω πλουσιοπάροχα! 

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να μπορέσουμε να το κόψουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους .Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε με προσοχή σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για τουλάχιστον I ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι. Μυστικό: Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα λεμονιού, μανταρινιού ή στιγμιαίο καφέ, τον οποίο θα προσθέσουμε μέσα στο γάλα.

Σχετικές συνταγές