Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: azzam
Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Ζεσταίνω το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη, χωρίς να αφήσω να πάρει βράση και προσθέτω τη βανίλια. Ανακατεύω τα σιμιγδάλια μου μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τα ομογενοποιώ όλα τα υλικά μου και προσθέτω το λάδι. Ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα. Απλώνω σε μια λαμαρίνα, βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα περίπου. Όταν πάρει απλώς χρώμα το σάμαλι, αλλά χωρίς να είναι πανέτοιμο, ψημένο, το βγάζω από το φούρνο και το κόβω σε μερίδες.
Αν θέλω μπορώ να προσθέσω για διακόσμηση πάνω από το κάθε μου κομμάτι σάμαλι από 1 αμύγδαλο. Ξαναβάζω το γλυκό στο φούρνο για ακόμη 15’ κι ετοιμάζω το σιρόπι.
Στίβω το μισό λεμόνι και εκτός από το χυμό του, το ρίχνω όπως είναι, αφού το έχω πλύνει καλά, στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά μου. Βράζω και σιροπιάζω όσο είναι ζεστό και το σάμαλι και το σιρόπι μου.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!
~
Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!