Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 30'
Σερβίρει : 8
Ζαχαρονόμος : 5
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα (φούρνος)

Σάμαλι

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: azzam

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Υλικά

για το σάμαλι:

για διακόσμηση:

για το σιρόπι:

ΣιροπιαστάΠαραδοσιακό ΓλυκόΠολίτικο ΓλυκόΣάμαλι

 

για το σάμαλι:

Ζεσταίνω το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη, χωρίς να αφήσω να πάρει βράση και προσθέτω τη βανίλια. Ανακατεύω τα σιμιγδάλια μου μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Τα ομογενοποιώ όλα τα υλικά μου και προσθέτω το λάδι. Ανακατεύω καλά με τη σπάτουλα. Απλώνω σε μια λαμαρίνα, βουτυρωμένη και αλευρωμένη.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 1 ώρα περίπου. Όταν πάρει απλώς χρώμα το σάμαλι, αλλά χωρίς να είναι πανέτοιμο, ψημένο, το βγάζω από το φούρνο και το κόβω σε μερίδες.

για διακόσμηση:

Αν θέλω μπορώ να προσθέσω για διακόσμηση πάνω από το κάθε μου κομμάτι σάμαλι από 1 αμύγδαλο. Ξαναβάζω το γλυκό στο φούρνο για ακόμη 15’ κι ετοιμάζω το σιρόπι.

για το σιρόπι:

Στίβω το μισό λεμόνι και εκτός από το χυμό του, το ρίχνω όπως είναι, αφού το έχω πλύνει καλά, στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά μου. Βράζω και σιροπιάζω όσο είναι ζεστό και το σάμαλι και το σιρόπι μου. 

~Δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές