Συνταγές για γλυκά

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Συνταγή Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: thomi

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Υλικά

Διαδικασία

για την κρέμα:

Σε μπολ ανακατεύω με το σύρμα όλα τα αβγά τα οποία βάζω λίγα-λίγα χωρίς να σταματάω το ανακάτεμα, μαζί με το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνω ανακατεύοντας και προς το τέλος προσθέτω τη βανίλια. Πριν βράσει το γάλα μου, προσθέτω στην κατσαρόλα το 1/3 από τα αβγά μου. Συνεχίζω το ανακάτεμα και προσέχω να μη βράσει. Χύνω όλα τα αβγά μου στο γάλα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δω ότι η κρέμα μου "δένει", σφίγγει κι ότι αρχίζει να κοχλάζει. Κατεβάζω από τη φωτιά, αδειάζω το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάζω με μεμβράνη, την οποία πατάω να ακουμπήσει στην κρέμα, ώστε αυτή να μην έχει αέρα, αλλιώς θα κάνει κρούστα! Όταν θα έιμαι έτοιμος να χρησιμοποιήσω την κρέμα, τη βγάζω από το ψυγείο, εάν έχω βάλει φυσική βανίλια αφαιρώ το κλωναράκι και την ανακατεύω για λίγο με το σύρμα ζωηρά, ώστε να ξαναγίνει λεία κρέμα. 

για το φύλλο:

Κόβω τα φύλλα κρούστας στη μέση με το ψαλίδι κουζίνας. Λιώνω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, χωρίς να κάψει. Στρώνω ένα-ένα τα φύλλα σε ταψί όπου έχω βάλει λαδόχαρτο και τα αλείφω διαδοχικά με πινέλο. Δε χρησιμοποιώ όλο το βούτυρο. Ό,τι μείνει το φυλάω για το τέλος, που θα βουτυρώσω το γλυκό μου από πάνω. Πάνω στα φύλλα που έχω τοποθετήσει βάζω τη μισή ποσότητα από την κρέμα που έφτιαξα. Διπλώνω τις δυο άκρες του φύλλου και τυλίγω να σχηματίσω ένα ρολό ή ό,τι άλλο σχήμα θέλω. Αλείφω την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου με το υπόλοιπο βούτυρο που κράτησα. 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 45' ή μέχρι να χρυσίσει το φύλλο μου. 

για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το νερό με το μέλι ανακατεύοντας, να διαλυθεί καλά το σιρόπι μου και να γίνει γυαλιστερό. 

για τη διακόσμηση:

Καβουρδίζω τα αμύγδαλα ολόκληρα ή χοντροκομμένα.

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρω το γαλακτομπούρεκο, σιροπιάζω καλά και πασπαλίζω με τα αμύγδαλα!

 

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, φύλλο

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!

~

Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!