Συνταγές για γλυκά

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Συνταγή Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: thomi

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.

Υλικά

Διαδικασία

για την κρέμα:

Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα ζωηρά τη ζάχαρη, τα αβγά που τα ρίχνω ένα-ένα και το αλεύρι κοσκινισμένο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τη βανίλια. Όταν ζεσταθεί, αλλά πριν βράσει ρίχνω στο μπολ με τα αβγά το 1/3 από το γάλα κι ανακατεύω με το σύρμα. Αδειάζω στην κατσαρόλα το μείγμα με τα αβγά και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να "δέσει" η κρέμα μου και να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζω από τη φωτιά, τη μεταφέρω σε ένα άλλο σκεύος και τη σκεπάζω με μια μεμβράνη. Φροντίζω η μεμβράνη να καλύπτω και την επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην πιάσει κρούστα. Βάζω στο ψυγείο κι αφήνω να κρυώσει καλά. Όταν θα έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσω, τη βγάζω από το ψυγείο, εάν έχω βάλει φυσική βανίλια αφαιρώ το κλωναράκι και την ανακατεύω για λίγο με το σύρμα ζωηρά, ώστε να ξαναγίνει λεία κρέμα. 

για το φύλλο και το βούτυρωμα:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο, χωρίς να το κάψω. Σε ένα ταψί 30x40 βάζω τα μισά φύλλα κρούστας ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Απλώνω όλη την κρέμα μου με μια σπάτουλα πάνω στα φύλλα και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα προς ένα με το πινελάκι. 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους I60°C για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφού κρυώσει το γαλακτομπούρεκό μου, πασπαλίζω με μπόλικη άχνη και κανέλα. 

 

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κανταΐφι

φύλλο, αμύγδαλα

Κανταΐφι

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, φύλλο

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!

~

Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!