Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 45' (φούρνος)

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: thomi

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.

Υλικά

για την κρέμα:

για το φύλλο:

για το βουτύρωμα:

για το πασπάλισμα:

Γλυκά ΤαψιούΑνατολίτικα ΓλυκάΦύλλο

για την κρέμα:

Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα ζωηρά τη ζάχαρη, τα αβγά που τα ρίχνω ένα-ένα και το αλεύρι κοσκινισμένο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τη βανίλια. Όταν ζεσταθεί, αλλά πριν βράσει ρίχνω στο μπολ με τα αβγά το 1/3 από το γάλα κι ανακατεύω με το σύρμα. Αδειάζω στην κατσαρόλα το μείγμα με τα αβγά και συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να "δέσει" η κρέμα μου και να αρχίσει να κοχλάζει. Κατεβάζω από τη φωτιά, τη μεταφέρω σε ένα άλλο σκεύος και τη σκεπάζω με μια μεμβράνη. Φροντίζω η μεμβράνη να καλύπτω και την επιφάνεια της κρέμας, ώστε να μην πιάσει κρούστα. Βάζω στο ψυγείο κι αφήνω να κρυώσει καλά. Όταν θα έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσω, τη βγάζω από το ψυγείο, εάν έχω βάλει φυσική βανίλια αφαιρώ το κλωναράκι και την ανακατεύω για λίγο με το σύρμα ζωηρά, ώστε να ξαναγίνει λεία κρέμα. 

για το φύλλο και το βούτυρωμα:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο, χωρίς να το κάψω. Σε ένα ταψί 30x40 βάζω τα μισά φύλλα κρούστας ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα με ένα πινελάκι. Απλώνω όλη την κρέμα μου με μια σπάτουλα πάνω στα φύλλα και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα προς ένα με το πινελάκι. 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους I60°C για 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφού κρυώσει το γαλακτομπούρεκό μου, πασπαλίζω με μπόλικη άχνη και κανέλα. 

 

Σχετικές συνταγές