Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: azzam
tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Χωρίζουμε τα αβγά. Χτυπάμε τα ασπράδια με την άχνη να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτω τα κροκάδια, ρίχνω το λάδι σιγά-σιγά στη χαμηλή ταχύτητα, συνεχίζω με το γάλα και στο τέλος βάζω και τα υπόλοιπα υλικά μου. Κλείνω το μίξερ κι ανακατεύω με μια σπάτουλα. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα ταψί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει.
Βράζω το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και στο τέλος, όταν έχει πάρει βράση, προσθέτω τη γλυκόζη για να μη ζαχαρώσει. Προσθέτω το λεμόνι να πάρει άρωμα. Αφήνω να πάρει μια βράση και κατεβάζω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει λίγο. Σιροπιάζω, όταν το ραβανί μου είναι ζεστό και το σιρόπι χλιαρό.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!
~
Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!