Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: thomi
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Ξεκινάμε με το σιρόπι, για να έχει χρόνο να κρυώσει: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει λείο το σιρόπι μου και μετράω από το σημείο βρασμού 4'. Αφήνω στην άκρη.
Προχωράμε με την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο: Σε μπολ ανακατεύω με το σύρμα όλα τα αβγά τα οποία βάζω λίγα-λίγα χωρίς να σταματάω το ανακάτεμα, μαζί με το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνω ανακατεύοντας και προς το τέλος προσθέτω τη βανίλια. Πριν βράσει το γάλα μου, προσθέτω στην κατσαρόλα το 1/3 από τα αβγά μου. Συνεχίζω το ανακάτεμα και προσέχω να μη βράσει. Χύνω όλα τα αβγά μου στο γάλα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να δω ότι η κρέμα μου "δένει", σφίγγει κι ότι αρχίζει να κοχλάζει. Κατεβάζω από τη φωτιά, αδειάζω το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάζω με μεμβράνη, την οποία πατάω να ακουμπήσει στην κρέμα, ώστε αυτή να μην έχει αέρα, αλλιώς θα κάνει κρούστα! Όταν θα έιμαι έτοιμος να χρησιμοποιήσω την κρέμα, τη βγάζω από το ψυγείο, εάν έχω βάλει φυσική βανίλια αφαιρώ το κλωναράκι και την ανακατεύω για λίγο με το σύρμα ζωηρά, ώστε να ξαναγίνει λεία κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο, χωρίς να το αφήσω να κάψει. Στρώνω σε ένα ταψί 30x25 τα μισά από τα φύλλα μου, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Φροντίζω οι άκρες από τα φύλλα να βγαίνουν έξω από το ταψί μου. Χύνω την κρέμα πάνω στα μισά φύλλα μου, που έχω βάλει το ένα πάνω στο άλλο και καλύπτω με τα υπόλοιπα ένα προς ένα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά.
Τις άκρες που περισσεύουν έξω από το ταψάκι, τις διπλώνω προς τα μέσα. Αν είναι πολύ μακριές τις κόβω με το ψαλίδι κουζίνας. Όπως είναι το ταψί μου με την κρέμα έτοιμο, το τοποθετώ στο ψυγείο και το αφήνω 1 ώρα να κρυώσει ώστε να μπορέσω μετά να το κόψω. Βγάζω το ταψί μου, κόβω κατά μήκος σε 12 ή 15 κομμάτια, όσα θέλω, και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 1 ώρα. Προσέχω να έχουν ροδίσει τα φύλλα από το γαλακτομπούρεκο πριν το βγάλω από το φούρνο.
Βγάζω το γλυκό μου και το σιροπιάζω όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι που έφτιαξα στην αρχή.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!
~
Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!