Συνταγές για γλυκά

Κανταΐφι

Συνταγή Κανταΐφι

Κανταΐφι

Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

από το χρήστη: thomi

Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!

Υλικά

Διαδικασία

Στο μπλέντερ σπάμε τα αμύγδαλα σε μικρότερα κομμάτια (όχι σκόνη!). Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με ένα κουταλάκι τα αμύγδαλα με την κανέλα. Στον πάγκο μας φέρνουμε μισή χούφτα κανταΐφι, το ανοίγουμε και στρώνουμε με το χέρι μικρή ποσότητα από το αμύγδαλο με την κανέλα μας. Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό και παράλληλα κλείνουμε και τις άκρες του φύλλου και τις φέρνουμε προς το εσωτερικό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη μας τη δόση. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψί (αβουτύρωτο!), το ένα δίπλα στο άλλο. 

για το βουτύρωμα:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε και ζεσταίνουμε το βούτυρο, χωρίς όμως να το αφήσουμε να κάψει. Περιχύνουμε το ταψί μας με μια κουτάλα, χωρίς να τσιγκουνευτούμε το βούτυρο! Δε χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού μετά θα στραγγίσουμε όλο το περίσσευμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50'-60'. Βεβαιωνόμαστε ότι το κανταΐφι μας έχει ψηθεί. Θα πρέπει να έχει ροδίσει το φύλλο. Αφού ψηθεί το γλυκό, αναποδογυρίζουμε ελαφρώς και με προσοχή το ταψί, ώστε να στραγγίσουμε το κανταΐφι από το πλεονάζον βούτυρο. 

για το σιρόπιασμα:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας να γίνει διάφανο το σιρόπι. Περιχύνουμε το κανταΐφι, όταν είναι και το σιρόπι αλλά και το γλυκό μου ζεστά. Έτσι θα γίνει πιο τραγανό!

Σχετικές συνταγές

Ραβανί

γάλα, αβγά, σιμιγδάλι

Ραβανί

tip: Το ραβανί πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι μου χλιαρό. Αν είναι μικρό το ταψί μου, ρίχνω από πάνω το σιρόπι και μετά κόβω σε κομμάτια. Αν έχω μεγάλο ταψί, μπορώ από την αρχή να χαράξω τα κομμάτια και μετά να σιροπιάσω.
Σάμαλι

σιμιγδάλι, γάλα, μαστίχα, αμύγδαλα, λεμόνι

Σάμαλι

Αν δε θέλω να χρησιμοποιήσω αμύγδαλο για το σάμαλι και θέλω να το διακοσμήσω, μπορώ στο τέλος, όταν κρυώσει, να πασπαλίσω τα κομμάτια του με ινδική καρύδα.
Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

λουκούμια, φύλλο, αβγά, αμύγδαλα, ροδόνερο

Μπουκίτσες με λουκουμάκια!

... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

κουβερτούρα, καρύδια, μπισκότα, φύλλο, μέλι, πορτοκάλι

Σαραγλί με σοκολάτα και πορτοκάλι

Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο

Κλασικότατο Γαλακτομπούρεκο... πιο κλασικό δε γίνεται!

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, φύλλο, μέλι, αμύγδαλα

Γαλακτομπούρεκο σε ρολό

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.

~

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι. 

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

γάλα, αβγά, φύλλο

Μπουγατσένιο... γαλακτομπούρεκο

Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, φύλλο

Γαλακτομπούρεκο με σοκο-πορτοκάλι!

Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!

~

Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!