Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: thomi
Στο σιρόπι μου χρησιμοποιώ εκτός από τη ζάχαρη τη γλυκόζη, για να γίνει πιο γυαλιστερό και ρευστό το σιρόπι!
Στο μπλέντερ σπάμε τα αμύγδαλα σε μικρότερα κομμάτια (όχι σκόνη!). Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε με ένα κουταλάκι τα αμύγδαλα με την κανέλα. Στον πάγκο μας φέρνουμε μισή χούφτα κανταΐφι, το ανοίγουμε και στρώνουμε με το χέρι μικρή ποσότητα από το αμύγδαλο με την κανέλα μας. Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό και παράλληλα κλείνουμε και τις άκρες του φύλλου και τις φέρνουμε προς το εσωτερικό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλη μας τη δόση. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα ταψί (αβουτύρωτο!), το ένα δίπλα στο άλλο.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε και ζεσταίνουμε το βούτυρο, χωρίς όμως να το αφήσουμε να κάψει. Περιχύνουμε το ταψί μας με μια κουτάλα, χωρίς να τσιγκουνευτούμε το βούτυρο! Δε χρειάζεται να ανησυχούμε, αφού μετά θα στραγγίσουμε όλο το περίσσευμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50'-60'. Βεβαιωνόμαστε ότι το κανταΐφι μας έχει ψηθεί. Θα πρέπει να έχει ροδίσει το φύλλο. Αφού ψηθεί το γλυκό, αναποδογυρίζουμε ελαφρώς και με προσοχή το ταψί, ώστε να στραγγίσουμε το κανταΐφι από το πλεονάζον βούτυρο.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας να γίνει διάφανο το σιρόπι. Περιχύνουμε το κανταΐφι, όταν είναι και το σιρόπι αλλά και το γλυκό μου ζεστά. Έτσι θα γίνει πιο τραγανό!
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!
~
Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!