Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Σε ένα μπολ βάζω την καρυδόψιχα που έχω τριμματίσει καλά, την κανέλα και τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τέλος, την κουβερτούρα. Τα κρατάω στην άκρη, γιατί αυτή είναι η γέμιση την οποία θα βάλω στο φύλλο μου.
Λιώνω σε ένα μπρίκι την κούπα το βούτυρο, ανακατεύοντας, αλλά δεν αφήνω να καεί. Βάζω στον πάγκο μου τα φύλλα Βηρυτού. Η διαδικασία γεμίσματος είναι η εξής: παίρνω ένα φύλλο το αλείφω με λίγο βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου, το διπλώνω στη μέση και ξανά το βουτυρώνω λίγο. Με ένα κουταλάκι ή με το χέρι μου στρώνω κατά μήκος του φύλλου (σα μια γραμμή) από τη μία πλευρά μέχρι την άλλη με τη γέμιση. Ρολάρω με τα χέρια μου και τυλίγω. Στο τέλος πιέζω τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, να δημιουργηθεί ζάρα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσω όλη μου τη γέμιση.
Τοποθετώ τα άψητα σαραγλί μέσα σε αβουτύρωτο ταψί, αλείφω ξανά από πάνω με βούτυρο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30'. Ελέγχω ότι έχουν ψηθεί, όταν πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Όσο ψήνονται τα σαραγλί μου ετοιμάζω το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τη γλυκόζη και το ξυλάκι της κανέλας και αφήνω να πάρουν βράση, ανακατεύοντας. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφαιρώ το ξυλάκι της κανέλας. Όταν ψηθεί το σαραγλί, βγάζω από το φούρνο και περιχύνω με το ζεστό σιρόπι μου. Σερβίρω όταν κρυώσουν.
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
~
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Όπου έχει η συνταγή μου βανίλια, καλό είναι αντί για το γνωστό στικ, να χρησιμοποιώ φυσική βανίλια. Δηλαδή το κλωναράκι το μαύρο, το βολβό. Με ένα μαχαιράκι τον σχίζω κάθετα και προσθέτω στο κατσαρόλι μου τους σπόρους και το κλωναράκι. Όταν βράσει το μείγμα που ετοιμάζω, αφαιρώ το κλωναράκι.
Αν η συνταγή μου λέει σταγόνες κουβερτούρας, μπορώ να τις βρω στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχω, μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σε απλή κουβερτούρα, την οποία όμως θα ξύσω στον τρίφτη!
~
Μπορώ αντί για ξύσμα πορτοκαλιού, να βάλω αντίστοιχη ποσότητα από μανταρίνη ή λεμόνι!