Κατηγορία: Μους-Κρέμες , Διάφορα
από το χρήστη: thomi
Διαφορετικό γλυκό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, τόσο στη γεύση όσο και στον τρόπο παρασκευής. Αξίζει μια δοκιμή.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με 40γρ. από τη ζάχαρή μου, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτω το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το αλεύρι κοσκινισμένο και τελευταία τη βανίλια. Σε άλλο κάδο χτυπάω τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.). Παίρνω ένα πήλινο ταψί με βάθος, το γεμίζω (1/3) με το γάλα εβαπορέ και ρίχνω μέσα την κουταλιά το βούτυρο. Το βάζω στο φούρνο στους 150° C για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Το παρακολουθώ!
Όταν ετοιμάσω τα δύο μείγματα των αβγών τα ενώνω, ρίχνοντας κι αναδεύοντας απαλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τους κρόκους στα ασπράδια. Δεν ανακατεύω! Μόλις λιώσει και το βούτυρο χύνω το μείγμα των αβγών στο πήλινο ταψί και το επιστρέφω στο φούρνο για ψήσιμο για άλλα 10' περίπου. Επειδή η θερμοκρασία διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, το γλυκό μου είναι έτοιμο όταν η μαρέγκα μου πάρει σκούρο χρώμα σαν καραμέλα!
Το βγάζω, το αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία, το τοποθετώ σε μια πιατέλα, πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και αν θέλω αφήνω στο πλάι μαρμελάδα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!