Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 30'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 25'-30' (βράσιμο)

Γλυκό του κουταλιού Τριαντάφυλλο!

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: thomi

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 

Υλικά
ΆρωμαΤριαντάφυλλοΑποστειρώνω ΒάζαΠαντζάριΓλυκό Του ΚουταλιούΤουλπάνιΖάχαρηΧρώμα

 

Προετοιμάζω τα μπουμπούκια και το παντζάρι: Τα δε μπουμπούκια από την τριανταφυλλιά, τα τυλίγω μέσα σε ένα τουλπάνι, το οποίο και δένω στην άρκη. Το παντζάρι, αφού το καθαρίσω, το κόβω σε κύβους και τους κύβους τους περνάω επίσης σε ένα τουλπάνι, το οποίο και δένω στην άκρη. 

Παίρνω τα ροδοπέταλα και ένα-ένα τους αφαιρώ το λευκό σκληρό κομμάτι που έχουν στην ακρούλα. Τα πλένω με λίγο κρύο νερό και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με το νερό της συνταγής. Τα αφήνω στο χαμηλό να σιγοβράσουν για κάνα 10λεπτο, μέχρι να μαλακώσουν. Τα ελέγχω. Προσθέτω τη ζάχαρη και τα αφήνω για ακόμη 5', ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προς το τέλος ρίχνω το χυμό από το λεμόνι μου και προσθέτω στην κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπουμπούκια, να πάρει άρωμα το σιρόπι μου. Ελέγχω εάν έχει "δέσει" το σιρόπι. Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζω μέσα το τουλπάνι με το ψιλοκομμένο παντζάρι. Αυτό το κάνω για να δώσω χρώμα στο γλυκό του κουταλιού μου. Ανακατεύω απαλά με μια ξύλινη κουτάλα να ξεβάψει το παντζάρι από το χρώμα του και αφαιρώ από την κατσαρόλα το παντζάρι.

Αφήνω το γλυκό του κουταλιού μου στην άκρη κι όταν πια κρυώσει στίβω καλά το τουλπάνι με τα μπουμπούκια και το πετάω. 

Αποστειρώνω καλά μερικά βάζα και με μια κουτάλα μεταγγίζω το γλυκό του κουταλιού στα βαζάκια μου. Διατηρώ το γλυκό στο ψυγείο, μέχρι και 6 μήνες!

~Δοκίμασέ το!~

 

 

 

 

Σχετικές συνταγές