Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ

Γλυκό του κουταλιού Φράουλα με ροζ πιπέρι!

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".  

 
 
Υλικά

Πλένουμε καλά τις φράουλες κι όπως είναι ολόκληρες, τις αφήνουμε σε ένα μπολ. Τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και χωρίς να τις ανακατέψουμε τις αφήνουμε από μερικές ώρες μέχρι 1 βράδυ, να βγάλουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με το ζουμί τους σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Δεν ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα, έτσι ώστε η ζάχαρη να πάει παντού. Πασπαλίζουμε από πάνω με τους κόκκους του ροζ πιπεριού και βάζουμε τις φράουλες να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30'. Με μια τρυπητή κουτάλα, φροντίζουμε να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται. 

Με τη βοήθεια της κουτάλας αφαιρούμε με προσοχή, ώστε να μη διαλυθούν, τις ολόκληρες φράουλες που θα έχουν μαλακώσει τώρα. Τις κρατάμε σε ένα πιατάκι και συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι μόνο του για ακόμη 30' και μέχρι να δέσει. 

Αποστειρώνουμε βαζάκια, μοιράζουμε μέσα τις φράουλες και γεμίζουμε με το σιρόπι. Το γλυκό του κουταλιού το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 μήνες.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές