Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 1.300 γρ.
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα & 1 νύχτα (αναμονή)

Γλυκό βανίλια (υποβρύχιο)

Αν σε παλιές συνταγές (της γιαγιάς σας) συναντήσετε τη λέξη "κρεμοτάρταρο" στα υλικά, μην τρομάξετε, σημαίνει το κρεμόριο!

 

Υλικά
"υποβρύχιο"ΚρεμόριοΕσπεριδοειδήΦρούτοΦρέσκα ΦρούταΦρούταΛεμόνιΒανίλιαΓλυκό ΥποβρύχιοΒανίλια ΓλυκόΓλυκό Βανίλια

Ρίχνετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το κρεμόριο ή το χυμό λεμόνι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα σε σιγανή φωτιά έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 3'. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το σιρόπι, χωρίς να το ανακατεύετε καθόλου, για 20' περίπου. Τρικ: Για να μαζέψετε την κρυσταλλωμένη ζάχαρη που είναι κολλημένη στα τοιχώματα της κατσαρόλας και στην επιφάνεια του σιροπιού, δένετε ένα πανάκι σε πιρούνι, το βρέχετε σε λίγο νερό και καθαρίζετε τη ζάχαρη. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε κουτάλα. Θα πρέπει να καθαρίζετε κάθε λίγο και με σχολιαστικότητα το σιρόπι που βράζει.

Δοκιμάζετε για να δείτε άν είναι έτοιμο το "υποβρύχιο", ως εξής:
Ρίχνετε 1 κουταλάκι τσαγιού σιρόπι σε ποτήρι με κρύο νερό. Εάν δεν διαλυθεί, αλλά σχηματιστεί μια μαλακή μπαλίτσα που πλάθετε εύκολα ανάμεσα στα δύο σας δάχτυλα, όπως γίνεται και με το γλυκό βανίλια, σημαίνει ότι έχει φτάσει στους βαθμούς που πρέπει και είστε έτοιμοι.

Κατεβάζετε το γλυκό από τη φωτιά και το αδειάζετε σε ένα μπολ, αφού πρώτα το υγράνετε με κρύο νερό. Το αφήνετε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, χωρίς να το κινήσετε, μέχρι να γίνει χλιαρό, για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη συνέχεια δουλεύετε το "υποβρύχιο" με μια ξύλινη σπάτουλα έως ότου ασπρίσει και στερεοποιηθεί τελείως. Προσθέτετε τη βανίλια σε αυτό το στάδιο του ανακατέματος και ζυμώνετε με τα χέρια έως ότου γίνει λείο. Μόλις είναι έτοιμο το βάζετε σε βάζο, το σκεπάζετε καλά και το αφήνετε να μείνει, το λιγότερο 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε.
 

~γιαμ γιαμ~