Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 2 βράδια

Γλυκό Ντοματάκι

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: voula

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

~
Αν χαράξω τα ντοματίνια από κάτω, σα σταυρός, ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. 
Υλικά
Παραδοσιακό ΓλυκόΑποστειρώνω ΒάζαΓλυκό Του ΚουταλιούΓλυκό ΝτοματάκιΝτοματάκι

Διαλέγω από τη λαϊκή ντοματάκια Πομοντόρο (μακρόστενα και μικρά) που δεν έχουν σπόρους. Τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό. Τα σουρώνω και τα ξεφλουδίζω. Τα βάζω σε μια πιατέλα σε σειρές (σα βεντάλια) και τα πασπαλίζω με λίγη εξτρά ζάχαρη. Τα αφήνω μια μέρα να τραβήξουν.

Την επόμενη μέρα, μαζεύω τα υγρά που έβγαλαν τα ντοματάκια και βάζω τα ντοματάκια σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τα 300γρ. από τη ζάχαρη και τη 1 κούπα νερό. Βράζω για 15', ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Τα σουρώνω, κρατάω το σιρόπι και αν θέλω μπήγω στο κάθε ένα ντοματάκι από ένα αμύγδαλο. Τα βυθίζουμε ξανά στο σιρόπι για βράζουμε και πάλι για 2'-3' ακόμη. Φυλάμε το σιρόπι και αφήνουμε και πάλι σε μια πιατέλα τα ντοματάκια μας για 1 βράδυ να στεγνώσουν.

Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζουμε στο σιρόπι που φυλάξαμε, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει καλά και να σφίξει το σιρόπι. Προσθέτουμε προς το τέλος της βράσης και πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, τη βανίλια και το λεμόνι. 

Αποστειρώνουμε καλά μερικά βάζα και τα γεμίζουμε με προσοχή με μια κουτάλα με το γλυκό ντοματάκι μας!