Συνταγές για γλυκά

ζουμερο-τάρτα λεμόνι (lemon tart)

Συνταγή ζουμερο-τάρτα λεμόνι (lemon tart)

ζουμερο-τάρτα λεμόνι (lemon tart)

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια

από το χρήστη: Φοίβη

Υπέροχο γλυκό, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπά την οξύτητα του λεμονιού και την καλή, γλυκιά ζύμη. Όταν το έφτιαχνα, μου έκανε απίστευτη εντύπωση πόσο γρήγορα κι εύκολα έγινε η ζύμη, πόσο νόστιμη ήταν (κι έχω φτιάξει αρκετές...), αλλά και το τελικό αποτέλεσμα πόσο με ικανοποίησε. Σα να με λέμε ότι το καλό γλυκό δεν θέλει δα και τόσο κόπο! Thumbs up. 
~
Την κρέμα λεμονιού που θα σας περισσέψει, την αποθηκεύεται σε βαζάκι στο ψυγείο. 
~
Παρομοίως, μπορείτε να φυλάξετε τη ζύμη καλά κλεισμένη σε μεμβράνη και να την φτιάξετε ξανά μετά από λίγες μέρες.

Υλικά

Διαδικασία

για τη βάση:

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στη μεσαία σκάλα, χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι. Η ζύμη που προκύπτει είναι ιδιαίτερα μαλακιά και πολύ εύγεστη. Την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον!

για την κρέμα λεμονιού:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού (εγώ χρησιμοποίησα 2 1/2 μεγάλα λεμόνια) κι ανακατεύω, μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά τώρα, προσθέτω τη ζάχαρη λίγη-λίγη, ανακατεύοντας. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ξεχωριστά το αβγό και σε ένα άλλο τα κροκάδια, ώστε να φύγει η πολλή αβγουλίλα και να λιώσουν καλά τα μέρη του αβγού. Ρίχνω τμηματικά τα αβγά στο κατσαρόλι. Αποσύρω το κατσαρόλι από τη φωτιά, ανακατεύω συνεχώς ζωηρά, να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζω πίσω στο μάτι και σε μέτρια φωτιά συνεχίζω το ζέσταμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, όχι ιδιαίτερα πηχτή. Θα πάρει αρκετά λεπτά, οπότε δεν ανησυχώ. Τη μεταφέρω σε καθαρό και στεγνό μπολ κι αφήνω να κρυώσει. Αν θέλω, τη βάζω στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσω, ώστε να κρυώσει και σφίξει περισσότερο.

για τη συναρμολόγηση:

Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου καθώς και τον πλάστη. Ανοίγω τη ζύμη σε μεσαίο φύλλο και σκεπάζω με αυτή τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα από τα φορμάκια μου. Εάν θέλω να φτιάξω μια μεγάλη τάρτα, αντίστοιχα καλύπτω όλη την επιφάνεια από μια ταρτιέρα. Η ζύμη είναι πεντανόστιμη, οπότε σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε πιο παχύ πάτο από ό,τι συνήθως!

Δουλεύω τη ζύμη με τα χέρια, να καλύψει καλά πάτο και τοιχώματα. Με ένα κουτάλι γεμίζω τα φορμάκια μου και λειαίνω την κρέμα λεμονιού.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 12'-15', στη μεσαία θέση της σχάρας. Όταν έχουν ψηθεί οι τάρτες μου, η ζύμη που προεξέχει στα τοιχώματα θα έχει ροδίσει πολύ ευχάριστα, ενώ η κρέμα λεμονιού στο κέντρο θα βγάζει φουσκαλίτσες και θα έχει "ψηθεί" λιγάκι. Θα φαίνεται σα να κολλάει. 

Βγάζω τα ταρτάκια από το φούρνο, τα αφήνω ελάχιστα λεπτά να κρυώσουν λιγάκι και τα αφαιρώ από τα φορμάκια τους. Συστήνω ανεπιφύλακτα!

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Τάρτα με βερίκοκα

βερίκοκο

Τάρτα με βερίκοκα

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με κυδώνι

μαρμελάδα, σταφίδες

Τάρτα με κυδώνι

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

δημητριακά πρωινού, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, φρούτα

Τάρτα με γιαούρτι και δημητριακά

Ένα ελαφρύ γλυκό που συνδυάζει γεύση και διατροφή. Έτσι, για να μην έχετε τύψεις!
Ταρτάκια με φρούτα

τάρτα, γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγά, φρούτα

Ταρτάκια με φρούτα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μικρά ταρτάκια, φωλιές, τις οποίες να καλύψουμε πρώτα με λιωμένη κουβερτούρα! Τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν και φωλιές και ταρτάκια.
Τάρτα μήλου

φύλλο, μήλο, τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος

Τάρτα μήλου

Καλό είναι να φάμε την τάρτα την ίδια μέρα, ώστε να μην αρχίσει να χάνει τη φρεσκάδα του το μήλο.
Τάρτα με δαμάσκηνα

φύλλο, γάλα, κρέμα γάλακτος, φρουκτόζη, αβγά, αποξηραμένα φρούτα

Τάρτα με δαμάσκηνα

Τάρτα διαίτης, που συνδυάζει και την καλή και σωστή διατροφή, αλλά και τη γεύση.
Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

αμύγδαλα, αβγά, κρασί, κεράσι

Τούρτα-τάρτα με κεράσια και πολύ... αφρό οίνου! (μπερδεμένες ιστορίες)

Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση. 

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

πορτοκάλι, αβγά, κρέμα γάλακτος, γάλα, φράουλα, μπανάνα

Τάρτα με κρέμα και φράουλες

Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!