Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Υπέροχο γλυκό, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπά την οξύτητα του λεμονιού και την καλή, γλυκιά ζύμη. Όταν το έφτιαχνα, μου έκανε απίστευτη εντύπωση πόσο γρήγορα κι εύκολα έγινε η ζύμη, πόσο νόστιμη ήταν (κι έχω φτιάξει αρκετές...), αλλά και το τελικό αποτέλεσμα πόσο με ικανοποίησε. Σα να με λέμε ότι το καλό γλυκό δεν θέλει δα και τόσο κόπο! Thumbs up.
~
Την κρέμα λεμονιού που θα σας περισσέψει, την αποθηκεύεται σε βαζάκι στο ψυγείο.
~
Παρομοίως, μπορείτε να φυλάξετε τη ζύμη καλά κλεισμένη σε μεμβράνη και να την φτιάξετε ξανά μετά από λίγες μέρες.
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στη μεσαία σκάλα, χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι. Η ζύμη που προκύπτει είναι ιδιαίτερα μαλακιά και πολύ εύγεστη. Την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον!
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού (εγώ χρησιμοποίησα 2 1/2 μεγάλα λεμόνια) κι ανακατεύω, μέχρι να λιώσει τελείως το βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά τώρα, προσθέτω τη ζάχαρη λίγη-λίγη, ανακατεύοντας. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ξεχωριστά το αβγό και σε ένα άλλο τα κροκάδια, ώστε να φύγει η πολλή αβγουλίλα και να λιώσουν καλά τα μέρη του αβγού. Ρίχνω τμηματικά τα αβγά στο κατσαρόλι. Αποσύρω το κατσαρόλι από τη φωτιά, ανακατεύω συνεχώς ζωηρά, να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζω πίσω στο μάτι και σε μέτρια φωτιά συνεχίζω το ζέσταμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, όχι ιδιαίτερα πηχτή. Θα πάρει αρκετά λεπτά, οπότε δεν ανησυχώ. Τη μεταφέρω σε καθαρό και στεγνό μπολ κι αφήνω να κρυώσει. Αν θέλω, τη βάζω στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσω, ώστε να κρυώσει και σφίξει περισσότερο.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου καθώς και τον πλάστη. Ανοίγω τη ζύμη σε μεσαίο φύλλο και σκεπάζω με αυτή τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα από τα φορμάκια μου. Εάν θέλω να φτιάξω μια μεγάλη τάρτα, αντίστοιχα καλύπτω όλη την επιφάνεια από μια ταρτιέρα. Η ζύμη είναι πεντανόστιμη, οπότε σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε πιο παχύ πάτο από ό,τι συνήθως!
Δουλεύω τη ζύμη με τα χέρια, να καλύψει καλά πάτο και τοιχώματα. Με ένα κουτάλι γεμίζω τα φορμάκια μου και λειαίνω την κρέμα λεμονιού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 12'-15', στη μεσαία θέση της σχάρας. Όταν έχουν ψηθεί οι τάρτες μου, η ζύμη που προεξέχει στα τοιχώματα θα έχει ροδίσει πολύ ευχάριστα, ενώ η κρέμα λεμονιού στο κέντρο θα βγάζει φουσκαλίτσες και θα έχει "ψηθεί" λιγάκι. Θα φαίνεται σα να κολλάει.
Βγάζω τα ταρτάκια από το φούρνο, τα αφήνω ελάχιστα λεπτά να κρυώσουν λιγάκι και τα αφαιρώ από τα φορμάκια τους. Συστήνω ανεπιφύλακτα!
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!