Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Finger... Dessert! , Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Πολύχρωμα ταρτάκια που δίνουν ευκαιρία για παιχνίδι. Διάλεξε τι μαρμελάδα θα χρησιμοποιήσεις, ποιο ζελέ θα προτιμήσεις και πόση κρέμα λεμονιού (lemon custard) θα βάλεις στη γέμιση!
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί με μια πρέζα αλάτι κι ανακατεύω με το φτερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια θρυμματισμένη ζύμη, που να θυμίζει ψίχουλα. Εναλλακτικά, μπορώ να δουλέψω τα υλικά μου με το χέρι, ζυμώνοντάς τα μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσθέτω στα ψίχουλα το αβγό και το ξύσμα και δουλεύω λίγο ακόμη, να ενσωματωθούν. Αν δω ότι η ζύμη είναι πολύ συμπαγής και δεν δουλεύεται, χύνω ελάχιστο γάλα στο μείγμα μου.
Τυλίγω τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30'.
Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου και τον πλάστη με αλεύρι. Ξετυλίγω τη ζύμη και την ανοίγω σε λεπτού προς μεσαίου πάχους φύλλο. Παίρνω μικρές μεταλλικές θηκούλες ή από σιλικόνη και τις γεμίζω με τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα και να προεξέχει λιγάκι. Αν δεν έχω φορμάκια, φτιάχνω καλαθάκια με το χέρι ή δίνω στα ταρτάκια μου το σχήμα που θέλω. Αν δεν έχω φόρμα, φροντίζω όμως να τρυπήσω ελαφρώς (όχι μέχρι κάτω) τον πάτο, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Έχω αραδιάσει στον πάγκο μου τις μαρμελάδες, κρέμες και ζελέ που θα χρησιμοποιήσω για τη γέμιση. Ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα ταρτάκια μου τα γεμίζω με 1-2 κουταλιές και τα λειαίνω ελαφρώς.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 12'-15', τοποθετώντας τη σχάρα στη μεσαία θέση!
Τα ταρτάκια μου είναι πανέτοιμα όταν η ζύμη είναι χρυσαφένια και η γέμιση έχει πήξει και κάνει φουσκαλίτσες.
Τα αφήνω να κρυώσουν και τα σερβίρω!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!