Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Στον κάδο του μίξερ ενώνω τη ζάχαρη, το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο και το μπέικιν και ανακατεύω καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μου. Δουλεύω και με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι. Με τα χέρια κόβω σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και την προσθέτω στη ζύμη. Ζυμώνω λίγο ακόμη.
Αφήνω τη ζύμη μου στο μπολ και το σκεπάζω με ένα φύλλο μεμβράνης, ώστε να μην πάρει αέρα. Το αφήνω να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30'.
Μετά το μισάωρο, αφαιρώ τη μεμβράνη και με τα χέρια παίρνω μικρά κομμάτια και τα πλάθω στρογγυλά μπισκοτάκια. Μετά, τα πατάω ελαφρά με το χέρι, ώστε να γίνουν πλακουτσωτά.
Βουτυρώνω τη λαμαρίνα του φούρνου ή στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτου μέσα στο φούρνο μου. Πάνω στη λαμαρίνα αραδειάζω δίπλα-δίπλα τα άψητα κουλουράκια, αφήνοντας όμως μια μικρή απόσταση γιατί θα "ανοίξουν" ελάχιστα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 15'-20' το πολύ. Προσέχω να τα βγάλω όταν θα έχουν αρχίσει να ροδίζουν και όχι αργότερα.
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!