Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 25'
Σερβίρει : 40-50 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 3
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 20'-30' (φούρνος)

Κουλουράκια πορτοκαλιού!

Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια

από το χρήστη: Φοίβη

Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!

~

Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.

~

Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.

Υλικά

για το άλειμμα:

ΚονιάκΑλκοόλΞύσμα ΠορτοκαλιούΞύσμαΧυμός ΠορτοκαλιούΧυμόςΚρόκος ΑβγούΜπισκόταΚουλούριαΆρωμαΜπισκότοΚουλούριΠορτοκάλι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι καλά μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάω καλά τα κροκάδια. Προσθέτω το ξύσμα, το χυμό και το κονιάκ αν θέλω. Στο μείγμα του βουτύρου ρίχνω λίγο-λίγο το μείγμα με τα αβγά. Προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο κι ανακατεύω καλά. Ρίχνω όσο αλεύρι πάρει, μέχρι η ζύμη μου να γίνει εύπλαστη και να μην κολλά στα δάχτυλα!  Πλάθω κορδονάκια ή κάνω ό,τι σχέδιο θέλω με τη βοήθεια της κουπ πατ. Βουτυρώνω ταψί ή στρώνω ένα λαδόχαρτο στη λαμαρίνα του φούρνου. 

για το άλειμμα:

Τοποθετώ με μια απόσταση μεταξύ τους τα κουλουράκια και φροντίζω να τα αλείψω με ελαφρά χτυπημένο (με ένα πιρούνι) κροκάδι. Αυτό το κάνω για να χρυσίσει η επιφάνεια των κουλουριών, όπως ακριβώς κάνουμε και στο τσουρέκι. 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20'-30'. Όταν τα κουλουράκια μου έχουν ροδίσει είναι έτοιμα. 

Σχετικές συνταγές