Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: mbouclas
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο (ίσως πάρει λιγότερο) και το μπέικιν πάουντερ. Καβουρδίζω τα αμύγδαλα, βάζοντάς τα σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τα αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. Προσθέτω τα αμύγδαλα και τέλος, τη σοκολάτα-πορτοκάλι σπασμένη σε μικρά κομμάτια ή αν δεν έχω μπορώ να χρησιμοποιήσω την κλασική κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια μαζί με ξύσμα από 1 πορτοκάλι! Ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία μαλακή ζύμη. Με τη βοήθεια κουπ πατ ή απλώς με ένα κουτάλι σχηματίζω μπισκότα και τα πατάω ελαφρά με τα δάχτυλα να γίνουν πλακέ.
Στρώνω στη λαμαρίνα του φούρνου ένα λαδόχαρτο και τοποθετώ επάνω τα άψητα μπισκότα αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15'-20' το πολύ.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.