Κατηγορία: Finger... Dessert!
από το χρήστη: glykatzou
Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε σε λεπτές φέτες όλο το πορτοκάλι, φροντίζοντας όμως με το βράσιμο να το ξεπικρίσουμε καλά. Επίσης, αντί για πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι. ~ Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουτήξουμε τα πορτοκαλένια μπαστουνάκια σε λιωμένη κουβερτούρα αντί να τα περάσουμε από ζάχαρη!
Αρχικά κόψτε τις φλούδες από τα πορτοκάλια και κρατήσε τες. Το εσωτερικό, δηλαδή το πορτοκάλι, καταναλώστε το αν θέλετε! Πλύντε καλά τις φλούδες και κόψτε τες σε λωρίδες (μπαστουνάκια) σε ό,τι πάχος θέλετε εσείς. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα μπαστουνάκια του πορτοκαλιού και σκεπάστε τα με λίγο νερό. Βράστε τα για 5', αφαιρέστε το νερό κι επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με καθαρό νερό άλλες δύο φορές, ώστε να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια σας.
Την τελευταία φορά με ένα σουρωτήρι αφαιρέστε το νερό από το κατσαρολάκι. Βάλτε τα μπαστουνάκια σας σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει πρώτα χαρτί κουζίνας, ώστε να στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι μέσα στο οποίο θα βουτήξουμε τα μπαστουνάκια, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Ρυθμίζουμε το μάτι στη χαμηλή σκάλα κι αφήνουμε το σιρόπι μας για 15' περίπου, ανακατεύοντας που και που. Ρίχνουμε στο σιρόπι τα μπαστουνάκια κι ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε τα μπαστουνάκια για 1 ώρα περίπου να τραβήξουν το σιρόπι. Μια στο τόσο ανοίγουμε το καπάκι κι ανακατεύουμε.
Αφού ρουφήξουν τα μπαστουνάκια το σιρόπι γεμίζουμε ένα μπολ με τη ζάχαρη για το πασπάλισμα και βουτάμε μέσα τα πορτοκάλια. Τα αφήνουμε σε λαδόχαρτο για 1 βράδυ να στεγνώσουν.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Εάν αποθηκεύσω τις μαντλέν μου σε μεταλλικό δοχείο για μπισκότα, που κλείνει αεροστεγώς, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 βδομάδες φρέσκες.