Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Μαιρούλα
Μπορούμε να σερβίρουμε τη φρουτένια τάρτα είτε δροσερή, αν την αφήσουμε για 30' στο ψυγείο ή ακόμη και σε χλιαρή θερμοκρασία, από το φούρνο.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στο μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ενιαία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου, σκεπασμένη και ανοίγουμε φύλλο σε φόρμα τάρτας 20-22 εκ..
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ, να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και το αμύγδαλο μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αβγά και το ρούμι. Κατεβάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες στο ψυγείο.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα αμυγδάλου και βάζουμε από πάνω τα βερίκοκα, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση (αν είναι κονσέρβας τα στραγγίζουμε καλά και τα στεγνώνουμε από το σιρόπι τους, βάζοντάς τα πάνω σε χαρτί κουζίνας).
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30'.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τάρτας με τη ζάχαρη και τη λεβάντα και ξαναψήνουμε για 30' ακόμα στους 160°C.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!