Κατηγορία: Κέικ , Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Η συγκεκριμένη συνταγή μας επιτρέπει είτε να φτιάξουμε μια μεγάλη τάρτα ή μικρά πτι-φουρ.
Σε μπρίκι λιώνω το βούτυρο και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Ψιλοκόβω τα βερίκοκα σε φετούλες και τα ρίχνω στον κάδο του μίξερ μαζί με την πάστα αμυγδάλου. Με το φτερό χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτω στο μείγμα τα αβγά ένα-ένα και κατόπιν το κροκάδι. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και κοσκινίζω το αλεύρι. Τέλος, χύνω το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύω να ενσωματωθεί.
Βουτυρώνω ό,τι φόρμα, ταρτιέρα ή φορμάκια χρησιμοποιήσω (μπορώ να φτιάξω μικρά πτι-φουρ) και γεμίζω με ένα κουτάλι ή ακόμη και με ίσιο κορνέ, να καλύψει τα 3/4 της φόρμας που θα χρησιμοποιήσω. Ψιλοκόβω τον ανανά σε λεπτές φετούλες και με αυτές διακοσμώ τα κεκάκια ή την τάρτα μου. Πασπαλίζω από πάνω με μπόλικη άχνη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-35', μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!