Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: azzam
Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, τη μισή ποσότητα από το γάλα μου και τα ζεσταίνω. Στο λίγο γάλα που κράτησα βάζω τη νωπή μαγιά* και ανακατεύω. Προσθέτω και λίγο από το αλεύρι μου και σχηματίζω ένα ζυμαράκι (προζύμι). Το αφήνω σκεπασμένο με πανί σε σκεύος να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα. Όταν φουσκώσει, ρίχνω όλα τα υγρά στο μίξερ μαζί και το προζύμι και τα δουλεύω καλά. Σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει ξανά. Βγάζω τη ζύμη μου, την κόβω σε λωρίδες και πλάθω πλεξούδες, ανά τρεις λωρίδες. Αφήνω πάνω στη λαμαρίνα, στο θερμοθάλαμο του φούρνου μου να φουσκώσει το τσουρέκι.
Χτυπάω ελαφρά με ένα πιρούνι ένα ολόκληρο αβγό και αλείφω την επιφάνεια του τσουρεκιού μου με πινέλο. Αυτό το κάνω για να πάρει αυτό το ζεστό, χρυσαφί χρώμα του τσουρέκι μου.
Αν θέλω μπορώ επιπλέον να διακοσμήσω από πάνω το τσουρέκι με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνω το τσουρέκι μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 140° C για περίπου 40’.
*Αν χρησιμοποιήσω μαγιά σε σκόνη (φακελάκι), δε φτιάχνω προζύμι. Απλώς ζεσταίνω στο κατσαρολάκι τα υλικά μου και τα ζυμώνω όλα μαζί μετά.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.
Όταν τελειώσω τη διακόσμηση, τοποθετώ πάνω στη βασιλόπιτα ένα λαδόχαρτο και αφού το έχω στρώσει το πατάω λιγάκι σε όλα τα σημεία με το χέρι. Έτσι, η άχνη ζάχαρη που έχω πασπαλίσει θα μείνει!
~
Στη βασιλόπιτα βάζω το φλουρί μετά το ψήσιμο. Στο τσουρέκι το βάζω πριν το ψήσιμο!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.