Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 3 1/2 ώρες
Σερβίρει : 2-3 (τσουρέκια)
Ζαχαρονόμος : 1
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 3 ώρες (αναμονή) & 40' (φούρνος)

Τσουρέκι Πολίτικο

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: azzam

Αντί για μαστίχα και μαχλέπι, μπορώ να βάλω στο τσουρέκι μου 1 στικ βανίλια και ξύσμα από ½ πορτοκάλι! Έτσι θα γίνει τελείως αρωματικό.
Υλικά

για το άλειμμα:

για τη διακόσμηση:

ΠάσχαΧριστούγενναΠλεξούδεςΠαραδοσιακό ΓλυκόΤσουρέκι

 

Σε μια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, τη μισή ποσότητα από το γάλα μου και τα ζεσταίνω. Στο λίγο γάλα που κράτησα βάζω τη νωπή μαγιά* και ανακατεύω. Προσθέτω και λίγο από το αλεύρι μου και σχηματίζω ένα ζυμαράκι (προζύμι). Το αφήνω σκεπασμένο με πανί σε σκεύος να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα. Όταν φουσκώσει, ρίχνω όλα τα υγρά στο μίξερ μαζί και το προζύμι και τα δουλεύω καλά. Σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει ξανά. Βγάζω τη ζύμη μου, την κόβω σε λωρίδες και πλάθω πλεξούδες, ανά τρεις λωρίδες. Αφήνω πάνω στη λαμαρίνα, στο θερμοθάλαμο του φούρνου μου να φουσκώσει το τσουρέκι.

για το άλειμα:

Χτυπάω ελαφρά με ένα πιρούνι ένα ολόκληρο αβγό και αλείφω την επιφάνεια του τσουρεκιού μου με πινέλο. Αυτό το κάνω για να πάρει αυτό το ζεστό, χρυσαφί χρώμα του τσουρέκι μου. 

για τη διακόσμηση:

Αν θέλω μπορώ επιπλέον να διακοσμήσω από πάνω το τσουρέκι με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνω το τσουρέκι μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 140° C για περίπου 40’. 

 

*Αν χρησιμοποιήσω μαγιά σε σκόνη (φακελάκι), δε φτιάχνω προζύμι. Απλώς ζεσταίνω στο κατσαρολάκι τα υλικά μου και τα ζυμώνω όλα μαζί μετά. 

~Δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές