Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 5
Χρόνος αναμονής : 20' (φούρνος)

Μελομακάρονα μελωμένα!

Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: glykatzou

Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
Υλικά

για το σιρόπι:

για το πασπάλισμα:

ΧριστούγενναΠρωτοχρονιάΓιορτινό ΓλυκόΓιορτέςΜελομακάροναΜέλι

Στον κάδο του μίξερ και στην πολύ χαμηλή ταχύτητα ρίχνω το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αλάτι και τα μπαχάρια μου. Όπως έχω το χυμό του φρέσκου πορτοκαλιού στην κούπα μου, ρίχνω μέσα και διαλύω ανακατεύοντας ελαφρώς τη μαγειρική σόδα. Σχηματίζεται αμέσως αφρός. Φέρνω την κούπα μου που αφρίζει πάνω από το μπολ με το μείγμα του λαδιού και αρχίζω να χύνω λίγο-λίγο το πορτοκάλι! Προσθέτω τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο, σιγά-σιγά, γιατί μπορεί να χρειαστώ 6 κούπες μπορεί όμως και να "σηκώνει" η ζύμη μου και 7! Οπότε με το μάτι, βλέπω πότε θα γίνει το ζυμάρι μου πιο σφιχτό και πότε θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Χτυπάω καλά-καλά και κλείνω το μίξερ.

Βγάζω τη ζύμη και ξεκινάω να πλάθω μικρά, μακρόστενα μελομακάρονα και να τα αραδιάζω σε ταψί. Εναλλακτικά, αν δε θέλω να ζυμώνω, μπορώ όπως θα βγάλω το ζυμάρι από το μίξερ να το απλώσω στον πάγκο μου με τη βοήθεια του πλάστη, να το χτυπήσω λίγο από πάνω με την παλάμη μου να καθίσει και με ένα φλιτζανάκι του καφέ να "κόψω" μελομακάρονα σε στρογγυλό σχήμα. Έτσι θα βγουν και πιο ομοιόμορφα!

Μπορώ με ένα μαχαιράκι για άλειμμα να σχηματίσω καρό σχεδιάκια πάνω στα μελομακάρονά μου ή με ένα πιρουνάκι να τα τρυπήσω, σαν κουμπάκια ώστε να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι μου στη συνέχεια. Βάζω το ταψί μου στο φούρνο και ψήνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-175° C για περίπου 20'. Τσεκάρω ότι έχουν γίνει τα μελομακάρονα. Δε θα πρέπει να είναι σκληρά όταν τα βγάλω από το φούρνο. 

για το σιρόπι:

Αφήνω τα μελομακάρονα να κρυώσουν λιγάκι κι ετοιμάζω το σιρόπι που θα πρέπει να είναι ζεστό όταν τα περιχύσω: Σε ένα κατσαρολάκι βράζω το νερό με το μέλι, μέχρι να λιώσει. Μπορώ είτε με μια κουτάλα να περιχύσω τα χλιαρά μελομακάρονα με το σιρόπι είτε να βυθίσω τα μελομακάρονά μου στο κατσαρολάκι με το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, να τα αναποδογυρίσω να πάει παντού το σιρόπι και μετά να τα αφήσω πίσω στο ταψί μου και να τα περιχύσω ξανά για να κρατήσουν σιρόπι. Διαλέγετε και παίρνετε. Επίσης, όσο είναι μέσα στο ταψί, μπορώ με ένα πινελάκι ανά 1 ώρα να απλώνω ξανά πάνω τους το σιρόπι, το οποίο παίρνω από το ταψί, ώστε να ρουφήξουν και από την πάνω πλευρά τα μελομακάρονά μου. 

για το πασπάλισμα:

Εάν θέλω, μπορώ να διακοσμήσω τα μελομακάρονά μου με τριμμένο καρύδι. 

Μερικά μυστικά για να πετύχω τα μελομακάρονά μου, εδώ!

~δοκίμασέ το!~

 

 

Σχετικές συνταγές