Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: glykatzou
Εάν θέλω, μπορώ να αφαιρέσω ή να προσθέσω μέλι στη συνταγή μου, αναλόγως πόσο γλυκό θέλω το σιρόπι μου.
Στον κάδο του μίξερ και στην πολύ χαμηλή ταχύτητα ρίχνω το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αλάτι και τα μπαχάρια μου. Όπως έχω το χυμό του φρέσκου πορτοκαλιού στην κούπα μου, ρίχνω μέσα και διαλύω ανακατεύοντας ελαφρώς τη μαγειρική σόδα. Σχηματίζεται αμέσως αφρός. Φέρνω την κούπα μου που αφρίζει πάνω από το μπολ με το μείγμα του λαδιού και αρχίζω να χύνω λίγο-λίγο το πορτοκάλι! Προσθέτω τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο, σιγά-σιγά, γιατί μπορεί να χρειαστώ 6 κούπες μπορεί όμως και να "σηκώνει" η ζύμη μου και 7! Οπότε με το μάτι, βλέπω πότε θα γίνει το ζυμάρι μου πιο σφιχτό και πότε θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Χτυπάω καλά-καλά και κλείνω το μίξερ.
Βγάζω τη ζύμη και ξεκινάω να πλάθω μικρά, μακρόστενα μελομακάρονα και να τα αραδιάζω σε ταψί. Εναλλακτικά, αν δε θέλω να ζυμώνω, μπορώ όπως θα βγάλω το ζυμάρι από το μίξερ να το απλώσω στον πάγκο μου με τη βοήθεια του πλάστη, να το χτυπήσω λίγο από πάνω με την παλάμη μου να καθίσει και με ένα φλιτζανάκι του καφέ να "κόψω" μελομακάρονα σε στρογγυλό σχήμα. Έτσι θα βγουν και πιο ομοιόμορφα!
Μπορώ με ένα μαχαιράκι για άλειμμα να σχηματίσω καρό σχεδιάκια πάνω στα μελομακάρονά μου ή με ένα πιρουνάκι να τα τρυπήσω, σαν κουμπάκια ώστε να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι μου στη συνέχεια. Βάζω το ταψί μου στο φούρνο και ψήνο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°-175° C για περίπου 20'. Τσεκάρω ότι έχουν γίνει τα μελομακάρονα. Δε θα πρέπει να είναι σκληρά όταν τα βγάλω από το φούρνο.
Αφήνω τα μελομακάρονα να κρυώσουν λιγάκι κι ετοιμάζω το σιρόπι που θα πρέπει να είναι ζεστό όταν τα περιχύσω: Σε ένα κατσαρολάκι βράζω το νερό με το μέλι, μέχρι να λιώσει. Μπορώ είτε με μια κουτάλα να περιχύσω τα χλιαρά μελομακάρονα με το σιρόπι είτε να βυθίσω τα μελομακάρονά μου στο κατσαρολάκι με το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, να τα αναποδογυρίσω να πάει παντού το σιρόπι και μετά να τα αφήσω πίσω στο ταψί μου και να τα περιχύσω ξανά για να κρατήσουν σιρόπι. Διαλέγετε και παίρνετε. Επίσης, όσο είναι μέσα στο ταψί, μπορώ με ένα πινελάκι ανά 1 ώρα να απλώνω ξανά πάνω τους το σιρόπι, το οποίο παίρνω από το ταψί, ώστε να ρουφήξουν και από την πάνω πλευρά τα μελομακάρονά μου.
Εάν θέλω, μπορώ να διακοσμήσω τα μελομακάρονά μου με τριμμένο καρύδι.
Μερικά μυστικά για να πετύχω τα μελομακάρονά μου, εδώ!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.
Όταν τελειώσω τη διακόσμηση, τοποθετώ πάνω στη βασιλόπιτα ένα λαδόχαρτο και αφού το έχω στρώσει το πατάω λιγάκι σε όλα τα σημεία με το χέρι. Έτσι, η άχνη ζάχαρη που έχω πασπαλίσει θα μείνει!
~
Στη βασιλόπιτα βάζω το φλουρί μετά το ψήσιμο. Στο τσουρέκι το βάζω πριν το ψήσιμο!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.